Soluţia ar putea-o constitui metoda pe care a elaborat-o, în Germania, cercetătorul britanic Karim Nayernia împreună cu grupul său de cercetători. Omul de ştiinţă a reuşit să delimiteze la şoareci celulule suşe care, în condiţii de laborator, s-au dezvoltat în spermă, iar cu respectivele celule sexuale masculine au fecundat, tot pe cale artificială, ovulele unor femele de şoareci de laborator. Apoi, din această sarcină s-au şi născut primii şapte pui de şoarece.
Acesta este primul caz în care s-a reuşit obţinerea de viaţă cu spermă realizată artificial, a subliniat cercetătorul. După părerea cercetătorului Nayernia, este deosebit de important succesul obţinut acum, ca şi faptul că astfel s-a reuşit înţelegerea mult mai bine decât până acum a problematicii sterilităţii la bărbaţi şi găsirea unei metode, cel puţin teoretic, care ar putea veni în ajutorul milioanelor de oameni.
Punerea în practică şi la oameni a rezultatelor obţinute, dincolo de dificultăţile de cercetare, sunt îngreunate şi de o serie de îngrijorări de domeniul eticii şi de siguranţa metodei. În primul rând, metoda este încă departe de a fi perfectă, din cauză că o parte din şoriceii născuţi vii, pe această cale artificială, s-au dovedit a avea un organism cu anomalii. În scopul ridicării nivelului de siguranţă a procedurii, este nevoie de o muncă de cercetare mai îndelungată. (Rompres)