Studii efectuate în continuare au localizat celulele stem în miocard la nivelul unor “nişe” mai ales la nivelul atriilor. Acestea se aflau împreună cu celule mature în nişe situate între celulele musculare ale cordului.
S-au prelevat celule stem de la pacienţi în timpul operaţiilor pe cord, au fost crescute în laborator şi apoi transplantate în inimile şoarecilor cu infarct miocardic.
“Rezultatele sunt promiţătoare şi par să fie mai bune decât în cazul transplantării de celule stem obţinute din măduva osoasă. Considerăm că aceste celule furnizează în mod normal ţesut miocardic şi sunt mult mai potrivite pentru a “repara” inimile bonave”, spun cercetătorii.
Scopul final rămâne acela de a afla cum funcţionează exact aceste cellule, spune Stephen Minger, director al Stem Cell Biology Laboratory la King’s College Londra, marea Britanie, care a fost implicat în aceste studii.
“Dacă aceste celule există cu adevărat trebuie să aflăm ce anume le reglează activitatea şi dacă pot fi stimulate mecanismele prin care determină regenerarea ţesutului miocardic afectat.”