”Prin înţelegerea mecanismelor cu ajutorul cărora CMV influenţează capacitatea cognitivă, va fi posibilă dezvoltarea unei noi strategii de intervenţie în ceea ce priveşte această infecţie, reactivitatea virală şi modularea răspunsul imun de-a lungul vieţii” a declarat Agenţiei de presă Reuters Health Dr. Allison E. Aiello, de la University of
Descoperirea se bazează pe analiza datelor a 1024 adulţi cu vârsta între 60 şi 100 de ani, care au participat la Sacramento Area Latino Study on Aging (SALSA). Fiecăruia dintre ei s-au efectuat teste pentru anticorpi anti-CMV, anti-virus herpes simplex-1 (anti-HSV-1) şi proteină C-reactivă. Pentru evaluarea funcţiei cognitive, subiecţii au completat anual chestionare standard pe o perioadă de 4 ani.
Funcţiile cognitive au scăzut mai repede la persoanele cu un titru iniţial mai mare al anticorpilor anti-CMV decât cei cu valori mai scăzute (p = 0.003). Nivelul proteinei C-reactive nu a modificat această asociere.
În contrast, anticorpii anti-HSV-1 nu aveau nici un efect asupra declinului cognitiv.
”Rezultatele noastre subliniează necesitatea studiilor prospective pe o scară mai largă pentru determinarea influenţei anticorpilor anti-CMV asupra gradului de dezvoltare a deficitului cognitiv, sau a demenţei şi în acelaşi timp pentru înţelegerea mai vastă a căilor potenţiale prin care aceste mecanisme imune antivirale afectează funcţiile cognitive”, sună concluzia autorilor.
J Am Geriatr Soc 2006;54:1046-1054.
