în ceea ce priveşte inscripţionarea lor cu avertismente despre consecinţele consumului de tutun.
Inscripţiile trebuie să ocupe cel puţin 30% din aria externă a suprafeţei vizibile a pachetului. De asemenea, va mai exista pe pachet şi un avertisment adiţional, unul din cele 14 texte prevăzute în lista cuprinsă în anexa la Legea 90/2004. Cel puţin 10% din suprafaţa unui pachet îl va ocupa şi textul care indică conţinutul de gudron, de nicotină şi monoxid de carbon din gazele măsurate.
Ministerul Sănătăţii Publice a promovat, miercuri, o Ordonanţă de Urgenţă Guvernamentală (OUG) pentru modificarea şi completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, urmând ca legislaţia românească să fie complet armonizată cu cea europeană în domeniu.
Conform respectivei ordonanţe, locurile unde trebuie tipărite avertismentele sunt pe cea mai vizibilă suprafaţă a pachetului de ţigări şi pe orice ambalaj exterior al acestuia, dar nu şi pe folia exterioară transparentă adiţională folosită în vânzarea cu amănuntul a produsului.
De asemenea, în actul normativ există şi precizări privind modul de tipărire a avertismentelor (centrat, paralel cu marginea superioară a pachetului). Se va specifica totodată scopul marcării produsului din tutun. Potrivit aceleiaşi legislaţii, avertismentul va fi tipărit astfel încât să poată fi uşor de citit şi să nu poată fi mascat prin diverse tehnici.
În vederea combaterii evaziunii fiscale, contrabandei şi a contrafacerii, produsele din tutun vor fi marcate astfel încât să asigure identificarea şi trasabilitatea produsului, făcând posibilă determinarea locului şi a datei producerii acestora.
Sunt interzise producţia şi importul oricărui produs din tutun care poartă inscripţionat orice text, denumire, însemne ale mărcii, desene, fotografii sau orice alt semn care sugerează că un produs din tutun este mai puţin nociv decât altele.
ªi produsele din tutun care nu se fumează (ex: tutun de pipa, tutun de mestecat) se inscripţionează cu un avertisment.
Gravitatea bolilor provocate de consumul produselor de tutun atât la persoanele fumătoare, cât şi la fumătorii pasivi, precum şi creşterea numărului persoanelor afectate, impun măsuri care să determine reducerea numărului consumatorilor acestor produse. (Rompres)
