Au fost stabilite limitele salariilor de bază pentru membrii comitetelor directoare din spitale, precum şi cuatumul indemnizaţiilor de conducere ale acestora. La propunerea Ministerului Sănătăţii Publice a fost aprobată în data de 30 august 2006, în şedinţa de Guvern
Ordonanaţa pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 115/2004 privind salarizarea şi alte drepturi ale personalului contractual din unităţile sanitare publice din sectorul sanitar.
Conform noului act normativ, salariile de bază pentru funcţiile de conducere care fac parte din comitetul director al spitalelor publice se stabilesc de către ministrul sănătăţii publice, sau după caz, de managerul spitalului, între nişte limite minime şi maxime.Salariile de bază ale membrilor comitetelor directoare diferă de la un caz la altul, în funcţie de numărul de paturi al spitalului.
“Am încercat să stabilim un echilibru. Salariile pentru membrii comitetului director din unităţile spitaliceşti cu peste 400 de paturi sunt mai mari deoarece, conform Legii 95/2006 privind reforma în sistemul sanitar, aceştia nu pot desfăşura alte activităţi medicale pe perioada mandatului. În schimb, membrii comitetelor directoare ale unităţilor sub 400 de paturi, la care am stabilit salarii de bază mai mici, vor putea activa şi ca medici în specialităţile în care au fost confirmaţi şi îşi vor putea majora astfel veniturile”, a declarat ministrul Sănătăţii Publice, Eugen Nicolăescu.
De exemplu, pentru unităţile cu peste 400 de paturi un manager va avea un salariu de bază între 1800 şi 3500 lei RON la care se mai adaugă şi o indemnizaţie de conducere de 55% din acest salariu de bază.
Pentru un spital sub 400 de paturi un manager va avea un salariu de bază între 1000 şi 2800 lei RON. Acest salariu include şi indemnizaţia de conducere.
În schimb, medicii care fac parte din comitetul director la spitalele sub 400 de paturi, pe perioada cât ocupă aceste funcţii pot fi incluşi în linia de gardă în specialitatea în care sunt confirmaţi prin ordin al ministrului sănătăţii publice. Orele de gardă sunt salarizate.
Sursa: Ministerul Sănătăţii