"Aş vrea să fructificăm, încă de la început, ceea ce s-a întâmplat bun în lume în domeniul descentralizării şi să nu repetăm experienţe care ne pot întârzia", a spus Eugen Nicolăescu.
La rândul său, Elena Salgado Mendez a subliniat că reuşita acestui proces constă în apropierea instituţiilor publice de cetăţeni prin împărţirea responsabilităţii între corporaţii şi autorităţile locale.
"Cel mai important lucru este voinţa politică. Apoi trebuie să poţi conta pe un cadru juridic adecvat şi să ai funcţionari publici bine formaţi", a spus ministrul spaniol, care a precizat că în Spania un grup de funcţionari publici din administraţia centrală a trecut în cea locală din cadrul regiunilor până la crearea personalului specializat în teritoriu.
Elena Salgado Mendez a menţionat că descentralizarea sistemului de sănătate este un proces îndelungat, care în Spania a durat 16 ani, aceasta neînsemnând că nu poate fi realizat într-un timp mai redus în alte ţări.
"Problema noastră este descentralizarea competenţelor şi modul de funcţionare a administraţiei locale şi centrale", a spus Eugen Nicolăescu, adăugând că în România există cadrul juridic şi voinţa politică a finalizării într-un timp scurt a acestui proces. (Rompres)