Vlad Iliescu a declarat că lista care va intra în vigoare în septembrie introduce medicamente noi doar la secţiunea C2, care se adresează unor categorii foarte sensibile de pacienţi (precum sugarii sau mamele). Această schimbare a fost motivată de faptul că pentru această grupă nu s-au mai organizat licitaţii de mai bine de trei ani. O altă modificare pe care o aduce această listă este că anumite produse compensate până acum în proporţie de 90% vor fi transferate în categoria celor compensate în proporţie de 50% şi viceversa.
Deşi producătorii de medicamente au înaintat cereri pentru includerea pe lista respectivă şi a unor produse noi, comisiile de specialitate nu au avut timpul necesar pentru a evalua toate aceste solicitări.
Drept urmare, cele peste 100 de cereri depuse vor analizate în următoarele luni de către comisia de strategie terapeutică şi de către comisia de transparenţă. În măsura în care aceste medicamente vor respecta cele două criterii (eficacitate şi număr semnificativ de utilizatori) vor fi incluse pe lista produselor compensate ce va intra în vigoare din ianuarie 2007.
Referindu-se la lista care va deveni valabilă din septembrie, Vlad Iliescu a precizat că aceasta a fost elaborată într-o şedinţă publică la care au luat parte: preşedinţii comisiilor de specialitate din Ministerul Sănătăţii, reprezentanţii Casei de Asigurări şi ai Ministerului Sănătaţii. Au participat, în calitate de observatori: reprezentanţi ai Colegiului Medicilor, ai industriei farmaceutice şi ai distribuitorilor. Lista a fost publicată pe site-ul Ministerului Sănătăţii, iar reclamaţiile şi observaţiile primite sunt analizate de către comisia de strategie terapeutică.
Vlad Iliescu a mai menţionat că grupa A (adică a medicamentelor compensate 90%) conţine câte un singur medicament din fiecare subgrupă dintr-o anumită denumire comună internaţională de referinţă. Mai exact, comisiile de specialitate au ales dintre medicamentele similare pe cel care este cel mai eficient şi cel mai utilizat.
Printre principalele observaţii făcute de către cei prezenţi la dezbaterea de miercuri s-a numărat dificultatea prin care un produs poate fi transferat din categoria produselor subvenţionate 50% în grupa celor subvenţionate 90%. Alţii au cerut ca toate produsele să beneficieze de aceeaşi compensare. Observaţiilor legate de transparenţa procesului de luare a deciziilor, Vlad Iliescu le-a răspuns că lista este elaborată de către comisii de specialitate, care trebuie să-şi justifice opiniile în scris. De asemenea este nevoie ca un produs să fie susţinut de către majoritatea membrilor comisiei.
Anul trecut, în România au fost eliberate aproximativ 30 de milioane de reţete compensate şi gratuite. În 2006, fondul alocat medicamentelor compensate în proporţie de 50% şi 90% a crescut cu peste 20%.