În Africa subsahariană, unde trăiesc două treimi dintre cele 38,6 milioane de persoane infectate de virus, fenomenul este cel mai sever. El se datorează plecării personalului calificat în ţările bogate, dar, de asemenea, şi de la ţară către oraşe şi din domeniul public către cel privat, precum şi mortalităţii ridicate printre medicii şi infirmierele din ţările cu prevalenţă ridicată, potrivit OMS.
În Botswana de exemplu, 17% dintre cadrele medicale au decedat de SIDA între 1999 şi 2005. Dacă această tendinţă continuă, ţara va pierde 40% dintre medicii săi până în 2010, avertizează OMS.
Majoritatea infectărilor este datorată raporturilor sexuale neprotejate, precum în întregul populaţiei vizate, notează raportul. Însă corpul medical este extrem de expus, din cauza contactelor mai frecvente cu sângele sau fluidele bolnavilor. Circa 2,5% dintre contaminările cadrelor medicale au avut loc din cauza înţepăturilor accidentale cu seringi.
Dintre 170.000 de profesionişti în contact cu bolnavi de SIDA în fiecare an, peste o mie sunt infectaţi în medie, în special în ţările cele mai sărace. (Rompres)