36% dintre subiecţii sondajului au fost internaţi în spital în ultimii doi ani. Dintre aceştia, 96% au apelat la serviciul public şi 3% la serviciile unităţilor private.
În prezent, 96% din populaţie este înscrisă la un medic de familie, ponderea celor care nu au medic de familie fiind de 4%. În mediul rural, 54,7% din respondenţi nu locuiesc în aceeaşi localitate cu medicul de familie.
Aproape jumătate dintre cei chestionaţi au achiziţionat medicamente compensate în ultimul an (45%), 80% dintre ei declarându-se nemulţumiţi de modul de furnizare a acestora.
Principalele nemulţumiri sunt legate de cozile de la farmacii (70%), de lipsa medicamentelor compensate (71%) şi aglomeraţia de la cabinetele medicale (38%). 15% dintre respondenţi acuză faptul că medicamentele compensate sunt cele mai proaste de pe piaţă.
Doar 6% din populaţie are asigurare de sănătate la o firmă privată. 84% dintre cei care nu apelat la acest serviciu nu au intenţia să cumpere o asigurare privată în următoarele şase luni, principala motivaţie fiind lipsa banilor (65%), urmată de necunoaşterea completă a existenţei unei astfel de posibilităţi (24%).
Sondajul a fost efectuat în luna iulie, pe un eşantion de 1.500 de persoane cu vârsta peste 18 ani. Eşantionul este reprezentativ pentru populaţia adultă neinstituţionalizată a României şi are o eroare tolerată de plus/minus 2,6%. (Rompres)