Ameninţările auzite în cadru profesional antrenează, potrivit studiului publicat în Journal of Epidemiology and Community Health, o creştere cu 48% a riscului de depresie la femei şi cu 59% a riscului de probleme legate de stres la colegii lor masculini.
Cu cât violenţa şi ameninţările sunt mai frecvente, cu atât riscul este mai mare: bărbaţii confruntaţi cu un mediu profesional cu multe ameninţări şi violenţe au cu 50% mai multe şanse să aibă probleme legate de stres, subliniază Joanna Wieclaw, Jens Peter Bonde (Spitalul Universitar din Aarhus, Danemarca) şi colegii lor.
Ei au comparat condiţiile de muncă a peste 14.000 de pacienţi cu vârste cuprinse între 18 şi 65 de ani trataţi între 1995 şi 1998 pentru depresie sau probleme legate de stres, cu situaţia a 58.000 de salariaţi fără probleme de sănătate mentală, ţinând cont de vârstă şi sex.
Toţi participanţii au fost invitaţi să spună dacă au suferit violenţe la locul de muncă în ultimele 12 luni. Aproape 7% dintre femei şi 5% dintre bărbaţii chestionaţi au menţionat ameninţări. Pentru violenţe, gradul era de 3,3% şi respectiv 1%.
Cele mai multe ameninţări şi violenţe au fost raportate în sectoarele sănătăţii, educaţiei şi muncii sociale, în special din partea clienţilor, pacienţilor sau elevilor.
Circa 5% dintre participanţii la studiu care sufereau de probleme psihologice au raportat comportamente violente ale colegilor de muncă. (Rompres)