Potrivit studiului, atunci când femelele de şoarece gestante sunt expuse la ultrasunete, un mic număr de celule nervoase ale creierului în curs de dezvoltare al fetusului lor nu reuşeşte să crească în mod normal în cortexul cerebral.
"Studiul nostru pe şoareci nu înseamnă că trebuie să se renunţe la utilizarea ultrasunetelor în cazul fetuşilor umani, atunci când lucrul acesta este necesar din raţiuni de diagnostic ori în cadrul unui tratament medical", a declarat Dr. Pasko Rakic, cercetător principal şi preşedintele catedrei de neurologie a Facultăţii de Medicină a Universităţii Yale.
Cu toate acestea, femeile nu ar trebui să se supună unor ecografii ce nu sunt absolut necesare, până când nu vor fi efectuate cercetări suplimentare în această chestiune.
Potrivit studiului lui Rakic, deşi efectele ultrasunetelor asupra dezvoltării creierului uman rămân necunoscute, unele tulburări ar fi cauzate de deplasarea unor celule ale creierului în timpul dezvoltării lor.
"Aceste tulburări merg de la retardul mintal şi probleme de epilepsie la copii, până la tulburări de învăţare, la autism şi schizofrenie", au indicat cercetătorii într-un articol dat publicităţii marţi, 2 august, în Proceedings of the National Academy of Sciences.
Ecografiile sunt efectuate pentru a determina numărul exact al săptămânilor de sarcină, servind, apoi, şi la verificarea prezenţei unor malformaţii anatomice şi a altor probleme.