"CNAS are posibilitatea de a regla alocarea resurselor financiare către farmacii de aşa manieră încât să acopere întreaga perioada cât sunt solicitate medicamentele. Cred că este o chestiune de percepţie colectivă asupra acestei probleme", a afirmat Vasile Cepoi.
Potrivit directorului general al CNAS, în mod inexplicabil cozile la farmacii continuă să se formeze numai în Cluj şi Timişoara.
"Sper ca populaţia să înţeleagă că nu este nevoie să-şi rişte starea de sănătate înghesuindu-se în prima zi la farmacii, pentru că în mod sigur vor găsi medicamente şi în zilele următoare", a spus Vasile Cepoi, care a adăugat că acesta este şi unul dintre motivele pentru care a venit la Cluj, să ajute la găsirea unei soluţii.
Directorul general al CNAS a avut o întâlnire cu conducerea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Cluj pentru a analiza situaţia medicamentelor compensate şi gratuite.
De asemenea, Vasile Cepoi a avut o întrevedere şi cu prefectul Alin Tişe, care a spus că în cursul discuţiei a apărut şi ideea de a se scurta perioada de valabilitate a reţetelor.
"Medicii de familie ar putea să stabilească perioade diferite pe parcursul unei luni, astfel încât pacienţii să nu fie nevoiţi să se prezinte la farmacii în primele zile ale lunii, iar reţeta poate fi eliberată la mijlocul lunii cu o valabilitate de trei zile", a afirmat Alin Tişe, explicând o modalitate de evitare a formării cozilor.
Pentru luna în curs, fondurile alocate judeţului Cluj pentru eliberarea medicamentelor compensate şi gratuite au fost de 3.600.000 de lei, iar 1.800.000 de lei au fost destinaţi medicamentelor pentru bolnavii cronici.
Medicii de familie clujeni scriu aproximativ 90.000 de reţete pe lună.