El a amintit că, în multe spitale, condiţiile nu sunt cele mai bune şi de aceea a fost angajat acest program cu Banca Mondială care pentru prima dată alocă fonduri pentru consolidări. "Sunt 84 de clădiri care trebuie consolidate şi constructorii nu se înghesuie la licitaţii", a spus ministrul.
În cazul Spitalului de Chirurgie Plastică şi Reparatorie este vorba de un parteneriat cu Primăria sectorului 1, primărie care este implicată în consolidarea altor patru clădiri respectiv, Spitalul de copii "Grigore Alexandrescu" de sediul primăriei, spitalul "Carol Davila" şi de stomatologie a explicat Borbely menţionând că s-a înregistrat deja o întârziere de trei luni în acest program care trebuie recuperată.
Ministrul Lucrărilor Publice a făcut referire la faptul că Banca Mondială a alocat 70 milioane de dolari pentru acest tip de lucrări, iar pentru Spitalul de arşi vor fi alocaţi mai mult de 1,5 milioane euro programul fiind unul integrat în valoare totală de 4,8 milioane lei noi din care 56% sunt alocaţi de Primăria sectorului 1, iar restul de 44% provin dintr-un credit acordat de Banca Mondială.
În acest an au fost începute lucrările de consolidare până acum la zece clădiri, iar până la sfârşitul anului numărul acestora va fi de 16.
La rândul său, Andrei Chiliman, primarul sectorului 1, a menţionat că între unităţile care se află în consolidare şi la care se colaborează cu Ministerul Lucrărilor Publice se află Spitalul de copii "Grigore Alexandrescu", spitalul de chirurgie plastică şi reparatorie, urmează Spitalul "Carol Davila" unde deocamdată nu se pot începe lucrările pentru că trebuie să se finalizeze noua aripă de dializă absolut necesară pentru a trata pacienţii.
Edilul sectorului 1 şi-a exprimat speranţa că într-o lună vor începe lucrările şi la această unitate sanitară.Alte clădiri care urmează să intre în consolidări sunt cea a Spitalului de Stomatologie şi clădirea primăriei.
Primarul sectorului 1 apreciază lucrările de la Spitalul de chirurgie plastică ca fiind foarte importante, aceasta fiind unica unitate sanitară de acest profil.
Directorul spitalului S. Stegărescu a spus că se are în vedere o nouă configurare a departamentului de primiri urgenţe şi o regândire a circuitelor spitalului astfel încât acesta să se situeze la nivelul cerinţelor europene. Spitalul dispunea de cinci săli de operaţie, iar în prezent se lucrează cu trei şi cu echipe suplimentare care asigură asistenţa medicală, a precizat dr. Stegărescu.
Clădirea în care funcţionează spitalul pentru arşi datează din perioada interbelică, aici a funcţionat o maternitate la un moment dat, după care a fost transferat spitalul de chirurgie plastică şi reparatorie deşi nu erau condiţii propice pentru o astfel de unitate.
În fiecare an, în aceast spital sunt trataţi 2.500 de pacienţi, cu o patologie gravă, arsuri şi politraumatisme, unitatea dispunând de 80 de paturi. (Rompres)