Asociaţia Spitalelor din România şi-a propus ca, în zilele următoare, să redacteze o rezoluţie care să includă toate aspectele dezbătute în cadrul întâlnirii de vineri, pe care să o înainteze celor care gestionează sistemul de sănătate.
Participanţii la reuniune au avansat ideea asocierii spitalelor de acelaşi tip, asociere prin care să se deruleze achiziţiile de materiale şi medicamente pentru unităţile incluse în grupul respectiv. Reprezentanţii spitalelor s-au arătat nemulţumiţi de sistemul de finanţare pe caz rezolvat (DRG),
prof. dr. Popa afirmând că actualul DRG este bun pentru un bolnav tânăr, aflat în suferinţă acută, care se poate trata în 3-5 zile, dar nu este deloc bun pentru un bolnav cronic sau pentru unul care vine într-o stare gravă la spital.
Reprezentantul CNAS prezent la reuniune a anunţat că fondurile alocate pentru spitale în acest an se ridică la 49.000 miliarde lei, mai puţin cu 6.000 miliarde lei faţă de 2004. Unităţilor sanitare li s-au propus rectificări bugetare, pentru o parte în iunie, iar pentru altele în septembrie.
Reprezentanţii spitalelor au subliniat că faptul că 70% din fonduri sunt pentru salarii nu trebuie să conducă la ideea că personalul trebuie redus, ştiut fiind că acesta este insuficient. Ei au subliniat că trebuie găsită o mai bună finanţare, care să acopere necesităţile pentru medicamente şi materiale sanitare.
ASR doreşte ca Parlamentul să se pronunţe cât mai urgent asupra comisiei de acreditare a spitalelor, aşa cum prevede legea. În acest fel, spitalele vor avea reprezentant în această comisie. Preşedintele ASR consideră că această organizaţie ar putea să aibă un dialog profesionist şi să influenţeze alocarea resurselor. (Rompres)