Rata coinfecţiei adevărate este probabil mai mare decât cea detectată 22%, fiindcă 45% dintre copii au primit tratament antibiotic înaintea internării la secţia de pediatrie. “Aceste antibiotice au convertit coinfecţia bacteriană la creştere bacteriană lentă sau au împiedicat dezvoltarea bacteriilor în totalitate.”-apare în numărul din iulie a revistei Thorax.
Toţi copiii erau ventilaţi artificial în medie timp de 5 zile. Cei care aveau coinfecţie bacteriană necesitau ventilaţie mecanică pe o perioadă semnificativ mai lungă faţă de cei care prezentau numai infecţie cu RSV (p < 0.01).
51% dintre copiii cu bacterii în căile respiratorii şi 40% dintre cei cu RSV singur aveau comorbidităţi ca boală cardiacă congenitală, boală pulmonară cronică, abnormalităţi ale bronhiilor mari, imunodeficienţă sau patologie neuromusculară. “Acestea corespund factorilor de risc mult recunoscuţi ai unei infecţii RSV grave“, au declarat pentru Reuters Health autorii.
S-au înregistrat 12 decese, dintre care 5 erau legate de RSV. În celelalte cazuri decesul era cauzat de comorbidităţi. “Culturile bacteriene pozitive nu erau factori predictori ai decesului, în schimb erau legaţi de comorbidităţi“, au adăugat experţii din echipa Doctorului Thorburn.
Concluzia cercetătorilor este că 40% dintre copiii cu infecţie de RSV care necesită internare la terapie intensivă pot avea şi o infecţie bacteriană în tractul respirator inferior, predispunându-i la un risc crescut de pneumonie bacteriană.