La început, riscul insuficienţei cardiace congestive incipiente era prezent la 5595 de persoane, iar boala s-a dezvoltat la 1056 dintre ei de-a lungul urmăririi.
ªansa (hazard ratio, HR) pentru apariţia insuficienţei cardiace în rândul băutorilor moderaţi era 0,82 faţă de abstinenţi. Cei care au consumat alcool de 7-13 ori pe săptămână aveau un HR=0.66 comparativ cu abstinenţii. Ajustarea datelor luând în considerare cardiopatia ischemică – infarctul miocardic incipient – avea un efect minor asupra riscului de insuficienţă cardiacă la cele două grupe de băutori.
"Aceste date sugerează o corelaţie inversă între consumul moderat de alcool şi incidenţa insuficienţei cardiace congestive, ceea ce nu este în totalitate cauzată de reducerea numărului infarctelor miocardice nonfatale", a declarat pentru Reuters Health Dr. Bryson.
"Alcoolul poate exercita un efect protector printr-o schimbare favorabilă a hemodinamicii sau prin intermediul altor factori care influenţează dezvoltarea sau prezentarea clinică a insuficienţei cardiace", a sugerat Dr. Bryson, elucidarea mecanismelor exacte necesitând investigaţii ulterioare.