De aceea, a subliniat specialistul, este necesară utilizarea mai multor tehnici pentru a putea realiza un diagnostic corect al leucemiilor şi pentru a lua deciziile terapeutice adecvate.
"În România, citometria poate fi efectuată la nivelul centrelor din străinătate, cu condiţia să existe reactivi", a precizat, la rândul său, dr. Andrea Moiceanu, adăugând că sunt necesare centre de diagnostic pentru hematologie.
Potrivit dr. Moiceanu, o altă necesitate, este accesul la Internet în scopul colaborării cu specialişti din diferite centre din ţară şi din străinătate. În acest sens, Asociaţia de Citometrie din Franţa a propus un parteneriat cu specialiştii români, a mai precizat biolog Adriana Dumitrescu.
În cadrul laboratorului de la Institutul Fundeni se realizează câteva sute de examene anual. Sunt multe cazuri în care pacienţii ajung aici cu examene incomplete şi atunci trebuie reluată analiza pentru a veni în sprijinul medicului pentru stabilirea conduitei terapeutice, a explicat biologul Dumitrescu. Conform acestuia, o determinare pentru o leucemie acută costă 200 de euro. Ea a explicat că în anul 2006 au fost stabilite criterii foarte bine stabilite în realizarea acestor determinări şi ele trebuie respectate.
"Citometria este foarte utilă în evaluarea bolii minime reziduale şi, deci, în orientarea tratamentului în funcţie de răspunsul bolii la diverse protocoale terapeutice", a menţionat biolog Dumitrescu.
Un aspect important în care citometria poate aduce o mare contribuţie este evaluarea răspunsului la tratamentele moderne cu anticorpi monoclonali. Citometria este utilizată şi în cazul celulelor stem din transplantul hepatic, dar şi pentru evaluarea pacientului după transplant.
Primul citometru a fost adus la Institutul Clinic Fundeni de preşedinta Asociatiei Femeilor Interbalcanice, Dina Câmpeanu, care a strâns bani în urma unei subscripţii publice, a arătat biologul Dumitrescu.
Perspectiva citometriei în flux este deosebit de promiţătoare, deoarece ea evoluează în paralel cu progresele terapeutice, oferind o cunoaştere biologică mai profundă a hemopatiilor maligne, un diagnostic mai precis, o bună evaluare a bolii minime reziduale, participând astfel în deciziile terapeutice, sublinia prof. dr. Lydia Campos de la Spitalul Saint Etienne din Franţa, cu prilejul celui de-al doilea Congres Naţional de Citometrie desfăşurat la Bucureşti.