În cadrul unui concurs de fotografii biomedicale, organizat de către Wellcome Trust Biocemedikus, pe o fotografie premiată se pot observa celulele de culoare roşie, care sunt fibre nervoase elementare ce cresc pe lungimea firului de mătase, şi celulele nervoase de culoare albastră, aşa-numitele celule-Schwann, care au un rol deosebit de mare în procesul de regenerare a celulelor nervoase.
Mătasea specială, denumită Spidex, este produsă de viermi de mătase modificaţi genetic. Datorită acestui fapt, ei produc o mătase care este potrivită pentru ”legarea” celulelor. ”Mătasea funcţionează ca o masă de sânge pe care pot creşte celulele nervoase”, a explicat profesorul John Priestly, cercetător-şef de neurologie de la Universitatea de Medicină Queen Mary din Londra.
Experienţele pe animale au dovedit că firul de mătase special ajută la regenerarea fibrelor nervoase, în interiorul măduvei spinării şi în sistemul nervos periferic. Potrivit profesorului Priestly, marele avantaj al noii metode constă în aceea că procesul de creştere a nervurilor poate avea loc şi în tuburi subţiri, astfel că firele introduse în locurile afectate din organism pot prelungi, pot reface etape întregi din fibrele nervoase necesare.
Cercetătorii vor ca în cazul unor bolnavi care au suferit accidente la nivelul nervilor periferici - de pildă dacă nervul de la mână a fost secţionat - aceştia să poată, datorită noii metode, să-şi folosească din nou mâna. După părerea profesorului Priestly, următoarea mare provocare pentru neurologie va fi repararea, regenerarea măduvei spinării, ceea ce va fi însă o sarcină mult mai complexă. (Rompres)