Razele ultraviolete produc fotoîmbătrânirea pielii, mai ales la persoanele care s-au expus la soare un timp mai îndelungat, a spus dr. Cavaropol, reliefând faptul că dermatologii nu recomandă expunerea la lămpi cu ultraviolete.
Din punctul de vedere al riscului oncogen, este important ca în sezonul însorit să se respecte anumite reguli de protecţie, cum ar fi utilizarea cremelor de protecţie şi, în cazuri particulare, utilizarea cremelor cu ecran total pentru UV, a explicat dr. Cavaropol.
Cazurile particulare sunt persoanele cu aluniţe, copiii, persoanele care prezintă alte dermatoze, care se agravează prin expunerea la soare, cum ar fi lupusul eritematos. Pentru persoanele cu aluniţe, riscul expunerii prelungite la UV este dezvoltarea melanomului - o formă de cancer agresivă.
Dr. Cavaropol recomandă persoanelor care vor să facă plajă să evite intervalul orar 11-16 iar expunerea la soare să se facă treptat, obligatoriu cu protecţie în funcţie de fototipul pielii fiecăruia. Potrivit noilor reglementări, recomandate sunt cremele cu indice maxim de protecţie SPF 50.
Privitor la arsurile solare, dr. Cavaropol a menţionat că acestea pot fi de gradul 1 sau cele cu vezicule şi bule - arsuri de gradul 2. ªi într-un caz şi în altul, persoanele afectate trebuie să se prezinte la medic şi nu trebuie apelat la alcool, ci trebuie aplicate creme emoliente şi creme cu corticoizi, a explicat specialistul. Copiii mici şi mai ales cei sub un an trebuie expuşi cât mai puţin la soare, să aibă haine de protecţie şi pălărie şi să fie daţi cu o cremă cu factor de protecţie maxim. (Rompres)