Dr. Matyas a spus că, pentru întreg anul 2006, s-au alocat din bugetul local al municipiului Miercurea Ciuc doar 70 mii lei, în condiţiile în care, anul trecut, s-au cheltuit pentru acordarea bonurilor valorice aproximativ 190 mii lei.
Din acest motiv, încă din luna iunie, donările au scăzut dramatic iar acum centrul mai dispune doar de câteva pungi de sânge şi nu poate onora solicitările venite din partea spitalelor din judeţ. Dr. Matyas a adăugat că donatorii, veniţi în număr mare la centru, sunt trimişi acasă pentru că nimeni nu face acest lucru benevol.
Reprezentanţii centrului încearcă încurajarea donărilor benevole, dar este vorba despre un proces foarte lung. Pentru început sunt convinşi apropiaţii bolnavilor să doneze sânge fără să solicite bonuri valorice, însă nevoile spitalelor din judeţ sunt mult mai mari.
Directorul Centrului de Transfuzii a mai precizat că a făcut demersuri la Institutul de Hematologie, la Ministerul Sănătăţii şi la Direcţia de Sănătate Publică Harghita, dar problema nu a fost, deocamdată, rezolvată.
La rândul său, primarul municipiului Miercurea Ciuc, Raduly Robert, a declarat că a avertizat conducerea Centrului de Transfuzii Harghita, încă de anul trecut, că nu va mai plăti bonurile decât pentru donatorii care au domiciliul în municipiul reşedinţă de judeţ.
"Practica de a plăti pentru donatorii din tot judeţul, inclusiv Odorheiu Secuiesc sau Gheorgheni, este inechitabilă şi cred că fiecare consiliu local din localităţile din care provin donatorii ar trebui să contribuie", a precizat Raduly.
El a mai spus că anul trecut efortul financiar al bugetului local pentru decontarea bonurilor valorice a fost considerabil şi de aceea, în acest an, s-au alocat bani în funcţie de cât la sută din numărul donatorilor au domiciliul în Miercurea Ciuc. (Rompres)