"Pe listele de aşteptare de la Spitalul Judeţean sunt înscrise 126 de persoane care au urgent nevoie de transplanturi renale, dar nu a fost găsit nici un donator, ceea ce face ca şansele de supravieţuire ale acestora să devină minime, mai ales că sunt în dializă de peste zece ani. În acest an, la Spitalul Judeţean s-a realizat un singur transplant renal, cu organul prelevat de la un donator viu", a precizat Dan Ilincariu.
Potrivit sursei, prin prelevarea organelor unui singur pacient aflat în moarte cerebrală se pot salva alte patru vieţi. În acest an, în clinica judeţeană au existat patru cazuri de moarte cerebrală, dar aparţinătorii nu şi-au dat acceptul pentru donarea organelor.
Spitalul Judeţean Timişoara a demarat săptămâna trecută o campanie pro-transplant prin care se urmăreşte sensibilizarea populaţiei cu privire la donarea organelor pacienţilor aflaţi în moarte cerebrală, având şi sprijinul bisericii în acest sens.
Dr. Dan Ilincariu, coordonator de transplant din cadrul spitalului, a declarat că acţiunea a fost declanşată ca urmare a numărului foarte mic de donatori înregistraţi la nivel naţional, simultan cu necesarul mare de organe.
Pe de altă parte, Ministerul Sănătăţii a acreditat, de curând, trei spitale din Timişoara pentru a efectua activităţi de bănci de ţesuturi umane, respectiv, utilizatori de ţesuturi şi/sau celule umane în scop terapeutic - Clinica de Arşi, Politraumatologie şi Chirurgie Plastică şi Reparatorie (Casa Austria), Institutul de Cardiologie şi Maternitatea Bega. (Rompres)