"Pacienţii care vor fi trataţi în cadrul acestui centru vor fi români, unguri, dar şi din alte zone din Europa de Est", a subliniat acad. prof. dr. Mircea Ifrim, adăugând că lista de aşteptare pentru transplantul de cornee depăşeşte 1.000 de persoane.
Preşedintele Comisiei pentru sănătate şi familie din Camera Deputaţilor a apreciat că înfiinţarea acestui centru va însemna pentru România un pas foarte important pentru dezvoltarea şi promovarea transplantului de cornee. El a subliniat că transplantul de cornee nu necesită tehnică foarte complexă, însă monitorizarea preoperatorie şi îngrijirile postoperatorii sunt foarte importante.
Dr. Mircea Ifrim a precizat că în urmă cu doi ani, a fost aprobată legea privind manipularea cadavrelor şi prelevarea organelor de la cadavru, care dă posibilitatea reînceperii transplantului de cornee în România, operaţiune efectuată în ţara noastră în urmă cu câţiva ani, însă fără să existe o bază legală.
"Actualmente, legea există, este o lege europeană şi, totodată, s-a înfiinţat şi un consorţiu româno-maghiar între Academia de ªtiinţe Medicale din România şi Fundaţia de Sănătate a guvernului ungar, având drept scop transplantul de cornee", a arătat acad. prof. dr. Mircea Ifrim.
În prezent, transplant de cornee se poate face şi la Bucureşti, având în vedere reglementările legislative care au intrat în vigoare. (Rompres)