Reprezentanţii ARAS susţin că toate aceste riscuri sunt amplificate de lipsa serviciilor medicale şi sociale din domeniu, consumatorii de droguri din România fiind prinşi într-un cerc vicios. Deşi serviciile de tratament de substituţie cu metadonă sunt ieftine şi sunt recomandate de OMS ca unul dintre cele mai eficiente tratamente pentru cei dependenţi, acest lucru în România nu se practică aşa cum ar trebui. Astfel, dintr-un număr de 24.000 de consumatori de droguri injectabile în Bucureşti, sunt incluşi în tratamentul de substituţie peste 800, iar dintre aceştia, efectiv, ajung să facă tratamentul, aproximativ 400.
În România, la nivel declarativ, se face tratament pentru consumatorii de droguri, dar numai la nivel declarativ, a subliniat dr. Maria Georgescu, director executiv al ARAS. Ea s-a referit la faptul că organizaţia are în intenţie să deschidă un centru de substituţie de şase luni, dar, deocamdată, încă nu a reuşit şi şi-a exprimat speranţa că în cele din urmă va fi posibil. Prof. dr. Robert Newman, unul dintre cei mai cunoscuţi specialişti în tratamentul pe bază de metadonă din lume, profesor de epidemiologie şi medicină socială şi de psihiatrie la Colegiul de Medicină Albert Einstein din New York, sublinia în intervenţia sa că trebuie să li se asigure consumatorilor de droguri tratament de substituţie, iar România să evite aspectele care nu funcţionează în ţări precum SUA. Un aspect reliefat de prof. Newman este acela că aceştia nu trebuie ţinuţi în puşcărie, ci trataţi în stare de libertate. El a amintit trei mituri care sunt vehiculate în privinţa tratamentului de substituţie, şi anume că cei care consumă nu vor acest tratament, că nu au nevoie sau că orice tratament ar face, nu este eficient. Prof. Newman a subliniat că toate aceste lucruri sunt greşite, el pledând pentru tratamentul de substituţie care este eficient. Tratamentul cu metadonă are ca principal rol scăderea consumului de heroină până la a renunţa complet la aceasta, a spus prof. Newman. El a adăugat că eficienţa tratamentului se mai poate vedea şi în scăderea criminalităţii şi a deceselor ca urmare a consumului de droguri îmbunătăţind starea consumatorilor care pot fi integraţi în societate. Pe de altă parte parte, prof. Newman a făcut referire la faptul că tratamentul de substituţie reduce infecţia cu HIV/SIDA şi în cazul în care consumatorii de droguri care au HIV/SIDA tratamentul pentru această afecţiune se poate face mai uşor. El a amintit că deşi în România nu există un număr mare de utilizatori de droguri infectaţi cu HIV, situaţia poate să se schimbe şi să capete dimensiuni mari, ducând la o explozie. Prof. dr. Newman a menţionat că în toată această problematică trebuie să se implice întreaga societate. El a adăugat că România are oportunitatea de a face ceva bun în acest domeniu.
Prezent la conferinţa de presă, cunoscutul rapper Puia, consumator de droguri, a spus că a fost în mai multe cercuri de consumatori de droguri şi opinia lui este că la metadonă se ajunge mai greu decât la heroină. El a menţionat că deşi există un centru de tratament, acolo se poate ajunge doar dacă dai şpagă.
Reprezentantul ONG "Integration", C. Dimitriu, a menţionat că tratamentul de substituţie cu metadonă este foarte important în condiţiile în care în România 90% dintre consumatorii de droguri utilizează heroina. El a susţinut că accesibilitatea la tratamentul de substituţie cu metadonă este foarte scăzută, din cei 25.000-30.000 de consumatori de heroină injectabilă din Bucureşti, doar 400 au acces la acest tratament, care este făcut, după părerea sa, în concentraţie minimă, şi nu în cea care ar trebui.
C. Dimitriu a evidenţiat că 80% dintre consumatorii de droguri sunt infectaţi cu virusul hepatic C, iar tratamentul pentru acest tip de virus costă 4.000 euro pe lună, în timp ce tratamentul cu metadonă numai 200 dolari pe an. El a conchis că mai uşor este să găseşti heroină, decât accesul la tratamentul cu metadonă.
Conferinţa de presă a avut ca scop promovarea serviciilor medicale pentru consumatorii de droguri din România şi de a oferi alternativa informaţională legată de ceea ce înseamnă consumul de droguri şi impactul acestuia asupra individului şi societăţii, a spus Maria Georgescu. Tratamentul de substituţie face necesară administrarea sub supraveghere medicală a unui medicament prescris, cu acţiune asemănătoare drogului ce a produs dependenţa.
Dezintoxicarea durează între 10 zile şi câteva luni, iar medicamentele substitutive sunt prescrise în doze descrescătoare, până la eliminarea totală a drogului. (Rompres)