Într-un studiu efectuat pe 238 de bolnavi cu atrită din vestul Angliei participanţii au fost întrebaţi de diagnosticul lor, de tratamentul convenţional urmat şi dacă au consumat vreun preparat din plante în ultimele 6 luni. Au mai fost întrebaţi dacă cunosc vreun efect advers al preparatului, interacţiunile cu medicamentele convenţionale prescrise şi dacă înainte de a le consuma au consultat un specialist în medicina naturistă. Aproape jumătate (44%) dintre cei întrebaţi a folosit un produs natural în cele 6 luni precedente. Unu din trei a luat ulei de peşte(cod), unu din cinci glucozamine sau condroitin, unu din zece ulei de primulact.
Unu din zece a consumat produse care prezintă interacţiuni cu medicamentele convenţionale, dintre care echinaceea creşte riscul hepatotoxicităţii atunci când este luat împreună cu antireumaticele uzuale, iar gingko biloba şi usturoiul pot precipita hemoragii dacă sunt administrate în acelaşi timp cu antiinflamatoare steroidiene şi nesteroidiene.
Mulţi dintre pacienţi erau miraţi că s-au expus singuri la un asemenea risc, iar alţii se gândeau că ar fi fost mai bine să consulte şi un specialist în acest domeniu. De multe ori medicii nu recunosc aceste efecte adverese potenţial periculoase ale preparatelor din plante, iar pacienţii neglijează să informeze medicul de neplăcerile apărute în urma consumului, spun autorii, recomandând în acelaşi timp o mai bună informare a acelora care le prescriu sau recurg la folosirea lor.
