Rurik Salyaev la Siberian Institute of Plant Physiology and Biochemistry în Irkutsk, Rusia şi colegii săi au utilizat bacteria Agrobacterium tumefaciens pentru a transpune o combinaţie sintetică de ADN de HIV şi HBV în plante de tomate . Aceste includ fragmente de gene a mai multor proteine HIV şi gena antigenului de suprafaţă a HBV (Ag HBs).
Plantele vor sintetiza astfel proteinele respective, care la rândul lor, ca şi vaccinul antiopolio oral, vor induce producerea de anticorpi antivirali în organismul uman.
Roşiile administrate la şoareci într-o formă pulverizată au detrminat apariţia anticorpilor anti-HIV şi anti-HBV într-un titer mare în sângele animalelor. La fel de importatnt este faptul că cercetătorii au găsit anticorpi şi pe suprafeţe mucoase, care altfel reprezintă căi de acces pentru microorganisme în timpul contactului sexual. “Acolo trebuie să-şi exercite efectul”, afirmă Rose Hammond de la US Department of Agriculture's Agricultural Research Service din Beltsville, Maryland, un colaborator al cercetătorilor din Rusia.
Rezultatele au fost prezentate în luna trecută, la întâlnirea Societăţii Internaţionale de Boli Infecţioase în Lisabona, Portugalia, de către Sergei Shchelkunov, conducătorul echipei de la Russia's Vector Institute din Koltsovo.
Dacă vaccinurile bazate pe roşii au efect şi la om, probabil pot fi date în formă de tablete, deoarece prin consumul direct al roşiilor este greu de controlat cantitatea exactă a proteinelor primite.
”Vaccinul nu mai trebuie refrigerat şi injectat cu seringă, cu expunere la riscul infecţiei. Aceste ar fi marele avantaje pentru ţările sărace”– explică Hammond. ”Dacă s-ar dezvolta un vaccin oral, acesta probabil ar fi ieftin, uşor de produs şi de administrat. Totuşi, un vaccin ideal ar trebui să stimuleze atât producţia anticorpilor cât şi a limfocitelor T protective”, afirmă Pat Fast, de la International AIDS Vaccine Initiative din New York.