Echipa lui a studiat cazurile pacienţilor incluse în baza de date a unei firme private de asigurare medicală în Calfirnia între 1978 şi 1985. La înscriere subiecţii au completat chestionare medicale cu întrebări referitoare la consumul anual de alcool, ceai si cafea. Câţiva dintre ei aveau făcute şi testele de enzime hepatice, nivelul cărora creşte când ficatul suferă din cauza alcoolului sau a altor leziuni.
Cercetătorii au urmărit câţi pacienţi s-au îmbolnăvit de ciroză – în total 330 oameni, dintre care 199 cu ciroza de etiologie alcoolică.
Cei care au băut o singură ceaşcă de cafea pe zi, aveau cu 20% mai puţine şanse pentru a face ciroză alcoolică. Pacienţii care consumau doi sau trei cafele pe zi aveau o reducere a riscului cu 40%, iar la cei care au băut cafea de patru sau mai multe ori pe zi această scădere a riscului era 80%.
Dintre cei cu analizele de sânge făcute, nivelul transaminazelor hepatice era mai ridicat la cei care consumau alcool, arătând suferinţa hepatică. Totuşi, cei care consumau alcool şi cafea, aveau enzimele mai scăzute decât cei care au băut alcool dar cafea nu.
”Nu vrem să încurajăm consumul de cafea, şi nici să recomandăm că soluţia pentru un alcoolist cronic este băutul de cafea”, ne avertizează Klatsky şi mai adaugă, că natura observaţională a datelor poate limita interpretarea lor.
Mecanismul exact al acestui efect protector nu este cunoscut. Klatsky presupune, că este implicat cafeina, cu toate că în studiu nu s-a găsit legătură între consumul de ceai şi riscul scăzut de a se îmbolnăvi de ciroză.
Valoarea studiului constă în recunoaşterea faptului că împreună cu înţelegerea proceselor biochimice din celulele hepatice am putea descoperi noi posibilităţi pentru protecţia ficatului împotirva diferitelor leziuni.