Principala concluzie desprinsă din dezbatere a fost aceea a subfinanţării sistemului, despre care se tot vorbeşte, dar care nu şi-a găsit încă rezolvarea.
Contrar afirmaţiilor deputatului PNL, Grigore Crăciunescu, care a susţinut că datoriile din sistemul de sănătate acumulate au fost plătite, Ion Ciceală, director executiv al Asociaţiei Furnizorilor de Produse Medicale, a spus că acestea nu s-au plătit şi în continuare producătorii şi distribuitorii susţin sistemul de sănătate.
În legătură cu licitaţiile electronice, Ion Ciceală a susţinut că acestea să se facă fără specificaţiile tehnice. În opinia sa, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate ar trebui să afişeze care sunt fondurile disponibile ale spitalelor la un moment dat, atunci când se face licitaţia. El a adăugat că datoriile acumulate nu au fost plătite pentru că ele au fost peste contractul cu CNAS şi deşi se poate dovedi că au fost utilizate pentru pacienţi totuşi nu se plătesc.
Grigore Crăciunescu a apreciat că este necesar să se cunoască care sunt fondurile colectate pentru sănătate şi a spus că va adresa o interpelare ministrului Sănătăţii pentru a face publice fondurile din sănătate în acest moment.
În opinia senatorului Sorin Oprescu, câtă vreme Ministerul de Finanţe poate apela la fondul din sănătate ca fiind un fond special şi va putea folosi banii şi în alte direcţii, sănătatea va fi subfinanţată.
La rândul său, reprezentantul farmaciştilor, Ioan Uivaroş, vicepreşedinte al Colegiului Farmaciştilor, a adus în discuţie situaţia dificilă în care se află farmaciştii, subliniind că farmaciile sunt într-un faliment mascat. El s-a referit şi la adaosul din farmacie, care este de numai 12%, fiind cel mai mic, mai mic decât pe vremea lui Ceauşescu.
Temele supuse spre dezbatere au fost însă mult mai multe. Ele vizau necesitatea unui audit al sistemului, cum se pot aduce resurse în sistemul de sănătate, cum se pot controla aceşti bani, cum să se asigure liberul acces la serviciile de sănătate şi pentru persoanele fără resurse financiare, cât de morală este introducerea co-plăţii şi dacă pachetul minim garantat de servicii medicale ar putea să ajute pacienţii din categoriile sărace. Aceste teme urmează să fie abordate cu prilejul altor întâlniri, participanţii la dezbatere considerând că este necesară o presiune pe tema sistemului sanitar din partea societăţii civile şi a mass-media. (Rompres)