"Cele mai numeroase cazuri de îmbolnăviri care ni se adresează sunt leucemiile acute. Însă avem mulţi pacienţi care au limfoame maligne, în special nonhodgkimiene, cancere ale ţesutului limfatic, mai ales ganglionar, tumori ale sistemului nervos central, tumori osoase, renale, şi multe alte forme de cancer", a spus dr. Polixenia Stancu.
Potrivit sursei citate, prezentarea cu întârziere la specialişti este principala cauză a agravării bolii, întrucât tratamentul se aplică în funcţie de stadiul bolii şi de aceea este mult mai uşor la debut.
"Au venit la noi cazuri de copii cu afecţiune agravată, deoarece medicul de familie le-a dat diverse tratamente. Părinţii trebuie să observe atent persistenţa unor simptome cum ar fi febră, paloare, anorexie, astenie, dureri osoase, sângerări, echimoze. Acestea pot fi semne ale cancerului", a precizat dr. Polixenia Stancu.
Medicul specialist a mai spus că un tratament aplicat la timp dă şanse mari copilului la vindecare.
În leucemiile acute, la nivel mondial, supravieţuirea la 5 ani, aşa cum o calculăm noi, la copii este de 80%. În general, se păstrează acest procent şi la noi, numai că el poate să scadă din cauza condiţiilor care nu sunt optime. Facem tratament cu citostatice şi avem posibilitatea de radioterapie. Citostaticele nu ne lipsesc deoarece există un program naţional anticancer, însă ne lipsesc anumite aparate importante. De exemplu, pentru efectuarea imunofenotipării în leucemii şi limfoame, investigaţie în funcţie de al cărei rezultat se efectuează tratamentul ulterior, trebuie să trimitem pacienţii la Clinica a 3-a de Pediatrie din
Specialiştii spun că una dintre cauzele principale ale apariţiei acestor cazuri de cancer sunt radiaţiile. De asemenea, existenţa substanţelor chimice în atmosferă, în special a benzenului, infecţiile virale, imunitatea şi nu în ultimul rând, factorii genetici. După cum s-a semnalat, multe cazuri provin din partea de sud a judeţului, mult apropiată de centrala nucleară de la Kozlodui (Bulgaria). Deşi aparatele de control al radioactivităţii mediului nu arată depăşiri semnificative, radiaţiile au efect nefast asupra populaţiei din zonă. ªeful Clinicii de Chirurgie Pediatrică de la Spitalul 1, Corneliu Sabetay, spune că oraşul Craiova se află la 80 de km în linie dreaptă faţă de acest obiectiv cu tehnologie foarte învechită.
"Apropierea faţă de această centrală pe care am vizitat-o şi care este depăşită tehnologic, ne afectează, iar în cazul unui accident, noi am fi ca la poalele Vezuviului. N-am avea ce face cu pastiluţe sau alte intervenţii. Depinde însă numai de Centrul Atomic de la Viena care ar putea să închidă această centrală. Pentru că bulgarii nu îşi permit, neavând energie din altă parte", a spus Sabetay (ROMPRES).