Crearea noii structuri presupune punerea la dispoziţie a unui spaţiu adecvat şi pregătirea personalului de specialitate pentru acest laborator, lucru care prof.dr. Rodica Anghel speră să se realizeze într-un timp cât mai scurt.
"Noua aparatură ne ajută substanţial în drumul spre diagnosticarea acestei boli, până acum operaţiunile se efectuau în afara institutului. Noul laborator automatizat înseamnă eficienţă sporită şi totodată mai mult timp pentru pacienţi", a spus prof.dr. Rodica Anghel.
Aparatura donată va fi utilizată la diagnosticarea tumorii primare, la identificarea moleculelor cu rol în prognostic/predicţie, precum şi la screening. Laboratorul va include un sistem automat pentru prelucrarea lamelor pentru imunohistochimie, un microscop direct cu aparat foto şi alte echipamente conexe.
Cancerul de sân este o boală care afectează anual câteva mii de femei în România, fiind cea de-a doua cauză de deces în rândul celor afectaţi de cancer.
În cadrul IOB, numai în anul 2005 au fost înregistrate 6.745 de noi cazuri maligne, dintre care 1.767 reprezintă cazuri de cancer la sân, a subliniat prof.dr. Rodica Anghel.
Ea a menţionat că, la fiecare trei minute, în lume o femeie este diagnosticată cu cancer la sân, iar la fiecare 14 minute o femeie moare din cauza acestei boli.
Referindu-se la factorii care determină maladia, prof.dr. Rodica Anghel a spus că la 50% dintre cazuri factorii de risc nu se pot determina. În legătură cu metodele terapeutice, acestea trebuie să cuprindă chimioterapie, radioterapie, hormonoterapie.
Prof.dr. Rodica Anghel a semnalat că încă un număr mare de paciente se prezintă în stadiile trei şi patru, adică stadii grave, şi a atras atenţia asupra importanţei screening-ului.
În legătură cu prevenţia activă, directorul medical al IOB a explicat că orice femeie între vârsta de 25 şi 30 de ani trebuie să vină la un control pentru sân, examenul constând într-o mamografie, ecografie şi examen clinic. Pentru femeile peste 45 de ani şi pentru cele cu risc crescut, acest tip de examene trebuie să se facă mai frecvent.
Prof.dr. Rodica Anghel s-a referit şi la faptul că IOB este inclus într-un studiu internaţional pentru determinarea genelor responsabile de cancerul de sân.
"Faptul că Institutul Oncologic Bucureşti a considerat necesară înfiinţarea unei astfel de structuri, ca urmare a donaţiei noastre, ne întăreşte credinţa că prin efortul nostru comun putem salva vieţi. Dacă în acest proiect noi am fost inima, Institutul Oncologic este mâna a cărei atingere poate salva, pentru că fiecare bătălie din această luptă pe care Avon o duce an de an împotriva cancerului de sân nu poate fi câştigată fără aliaţi puternici, care să ne stea alături", a spus Angela Creţu, general manager Avon Cosmetics România.
La rândul său, preşedintele Fundaţiei Renaşterea, Mihaela Geoană, a declarat: "Suntem bucuroşi că eforturile comune au asemenea rezultate, că am putut oferi domeniului medical instrumentele necesare în lupta cu această boală".
În România, implicarea Avon în lupta împotriva cancerului de sân a început în 2002 prin campania "O simplă atingere îţi poate salva viaţa" care are ca scop, pe de o parte, informarea şi educarea femeilor privind riscurile grave ale acestei boli, iar, pe de altă parte, strângerea de fonduri pentru îmbunătăţirea serviciilor medicale din România în domeniul cancerului de sân. În urma acestui demers, Avon România a strâns peste 400.000 de dolari din vânzarea produselor destinate campaniei, din care 60.000 de dolari au fost folosiţi în iulie 2003 pentru achiziţionarea şi donarea primului detector Gamma din România, Institutului Oncologic Bucureşti, iar în 2005 a donat Institutului Oncologic din Cluj o Gamma cameră de scintilaţie în valoare de 300.000 de dolari. Aparatul, o premieră tehnologică în Europa, ajută la detectarea proceselor metastazelor osoase.
Un studiu făcut de Avon Cosmetics România privitor la cunoştinţele despre această afecţiune a relevat că femeile între 15 şi 69 de ani în proporţie de 65% aveau cunoştinţe despre campanie şi despre ce înseamnă cancerul de sân.
Fundaţia Renaşterea, care va împlini în octombrie cinci ani de la înfiinţare, a adus pentru prima dată în atenţia publicului din România o problemă cu implicaţii majore în viaţa femeilor - cancerul de sân. De atunci şi până în prezent a desfăşurat numeroase campanii de conştientizare a populaţiei, anual s-a alăturat iniţiativei mondiale de iluminare în roz a unei clădiri, rozul fiind simbolul luptei împotriva cancerului de sân. Totodată, a inaugurat Centrul de Diagnostic al Afecţiunilor mamare Renaşterea unde cazurile sociale beneficiază de investigaţii gratuite. A asigurat suport psihologic gratuit pentru pacienţi şi din dorinţa de a completa serviciul de informare a populaţiei a inaugurat Linia Roz, primul serviciu de apel telefonic gratuit din România la care cei interesaţi pot obţine informaţii referitoare la cancerul de sân. (Rompres)