Votul de joi constituie "un succes pentru o Europă tolerantă şi laică", a apreciat un europarlamentar italian, Marco Cappato, citat de Associated Press.
Bugetul european contribuie deja, alături de bugetele naţionale, la finanţarea cercetărilor pe celule-suşă de embrioni "supranumerari", adică rezultaţi din fecundaţia in vitro şi pe care părinţii nu îi doresc.
Textul adoptat exclude cofinanţarea comunitară a unor cercetări care ar viza "crearea de embrioni umani numai în scopul cercetării sau pentru aprovizionarea cu celule-suşă".
"Cei 25" au legi foarte diferite în materie de cercetare pe celule-suşă embrionare, celule de embrion capabile de a se "specializa" pentru a se transforma în orice tip de celule ale corpului (inimă, nerv, muşchi etc), aminteşte AFP.
În Franţa, Danemarca, Spania şi Grecia, cercetătorii pot folosi celule-suşă de embrioni "supranumerari" rezultaţi din fecundaţia in vitro. Alte ţări, precum Marea Britanie, permit chiar clonarea terapeutică. În schimb, Austria, Lituania şi Polonia interzic complet acest tip de cercetări. Germania şi Italia le interzic cercetătorilor să creeze noi "celule-suşă embrionare" dar permit importurile de astfel de celule.
Pentru ca cel de-al şaptelea program-cadru de finanţare a cercetării să intre în vigoare, trebuie să se pronunţe şi "Cei 25". Or, ei înşişi au opinii diferite în ceea ce priveşte celulele-suşă embrionare.
În octombrie, Germania, Italia, Austria, Polonia, Slovacia şi Malta s-au opus, într-o declaraţie comună, cofinanţării comunitare a acestor cercetări. (Rompres)