În mediul rural, cei mai afectaţi de această boală sunt locuitorii comunei gălăţene Bălăbăneşti, unde peste 30 de persoane suferă de guşă.
"Oamenii s-au îmbolnăvit în primul rând din cauza stresului", a declarat dr. Ioana Tănăsescu, medic la dispensarul din Bălăbăneşti, care a adăugat că de vină ar putea fi şi alţi factori externi, precum poluarea apei, a solului, a aerului.
Foarte multe cazuri de îmbolnăviri provin, conform endocrinologilor gălăţeni, şi din satele Grindu şi Garvăn, din zona dunăreană, respectiv din judeţul Tulcea.
"Oamenii de aici beau apa din Dunăre, după ce o lasă la decantat, sau folosesc apa din fântâni, chiar dacă ştiu că nu este bună. Localnicii cred că sunt sănătoşi, că nu au nimic, însă afecţiunile apar în timp. Multe femei suferinde de guşă au fost internate în secţia de endocrinologie" a spus dr. Marius Huţanu, din cadrul secţiei Endocrinologie de la Spitalul Municipal Galaţi.
ªi în judeţul Galaţi s-a dovedit, în urma măsurărilor efectuate de specialişti, că apa din unele fântâni nu este bună de băut.
Buletinele de analiză au evidenţiat prezenţa nitriţilor şi a nitraţilor mai ales în localităţile Crăieşti, Vânători, Valea Mărului, Jorăşti, Vânători, ªendreni.
Peste 2.000 de gălăţeni au ajuns până acum la medicul endocrinolog, suferind de guşă. (Rompres)