În ceea ce-i priveşte pe copiii expuşi fumului de ţigară, studiul Neumomadrid atestă că riscul de a se îmbolnăvi de astm bronşic creşte cu 70-80% faţă de o situaţie normală.
În fine, bebeluşii care sunt alăptaţi de la sânul mamelor care fumează comportă un risc de deces de trei ori mai mare decât cel normal.
Într-o declaraţie făcută pe tema fumatului, Juan Luis Rodriguez Hermoso, medic neumatolog la Spitalul Clinic din Madrid, a subliniat că aplicarea Legii antitabac în Spania a dat rezultate pozitive, deşi mai sunt multe eforturi de făcut pentru interzicerea fumatului în toate barurile, restaurantele şi alte incinte publice. "Trebuie să ne gândim nu numai la persoanele care vizitează aceste locuri, ci şi la cele care lucrează efectiv aici şi care sunt expuse în formă pasivă la fumul de ţigară", a spus el.
Fumatul a devenit prima cauză a morţii premature în ţările dezvoltate, înaintea accidentelor de trafic, a maladiei SIDA şi a consumului ilegal de droguri, scrie Eroski. "În Spania, la fiecare zece minute moare o persoană din cauze relaţionate direct cu fumatul", se spune în studiul amintit.
Pentru analizarea situaţiei, la Sevilla urmează s-a desfăşurat, la finele acestei săptămâni, Congresul naţional al Societăţii spaniole de neumatologie şi chirurgie toracică (SEPAR), notează publicaţia menţionată. (Rompres)