Institutul
de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice "Prof. dr.
Fizicianul Eugen Preoteasa de la Institutul
pentru Fizică şi Inginerie Nucleară "Horia Hulubei" a arătat că în
organismele vii există o fracţiune de apă celulară specială care are alte
caracteristici, cum ar fi faptul că
rezistă la deshidratare, nu îngheaţă la temperaturi mai joase de minus 20 de
grade C şi nu are proprietăţi obişnuite de solvent.
În cadrul manifestării ştiinţifice au
fost prezentate şi rezultatele unui
studiu privind "Influenţa consumului de apă minerală Borsec plată şi
carbogazoasă asupra metabolismului glucidic şi stresului oxidativ la persoanele
cu şi fără diabet zaharat". Astfel s-a constatat că influenţa apei
minerale asupra metabolismului glucidic
este pozitivă pe termen mediu. Indiferent de tipul de apă (carbogazoasă sau plată) s-a constatat un efect diuretic cu
scăderea concentraţiei de sodiu şi potasiu urinar cu rol antilitiazic. De
asemenea, în manifestările digestive din cadrul neuropatiei diabetice s-au
demonstrat efecte pozitive în 90% din cazuri.
Pe termen scurt s-a observat o creştere
semificativă a amplitudinii fluxului sanguin periferic.
Una dintre concluziile cercetătorilor este că prevalenţa diabetului zaharat creşte alarmant, astfel încât, în anul 2010,
numărul global al diabeticilor va fi de circa 240 milioane. În prezent, 90% din totalul cazurilor de diabet
zaharat sunt de tipul 2 şi, din păcate apar tot mai multe cazuri de diabet
zaharat de tip 2 la copii şi adolescenţi obezi. De asemenea, important este şi
faptul că boala cardiovasculară reprezintă 70% din mortalitatea diabetului
zaharat de tip 2. (Rompres)
