De asemenea,
Reprezentantul Ministerului Agriculturii a mai spus că, până în acest moment, au fost eutanasiate peste un milion de păsări în acţiunea de combatere a gripei aviare, 500.000 provenind din gospodăriile particulare, iar aproximativ 600.000 de pe platforma Codlea.
Adrian Þibu a amintit că, în anul 2003, în Olanda şi Belgia, au fost eutanasiate mai mult de 40 de milioane de păsări, din cauza identificării unui alt tip de virus de gripă aviară, mai puţin periculos decât H5N1.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Agriculturii a reamintit că la ANSVSA există Linia Verde cu numărul 0 800 826 787, la care cetăţenii pot solicita, non-stop, informaţii despre modul de colaborare cu autorităţile statului, despre conduita oamenilor în focare şi măsurile de igienă personală în focar.
"În momentul în care apelează acest număr, cetăţenii pot primi răspunsurile pe loc, când sunt întrebări frecvente, iar dacă sunt întrebări care necesită documentare, cel care a telefonat lasă numărul său de telefon şi este sunat ulterior", a precizat Þibu.
Totodată, cetăţenii pot adresa întrebări autorităţilor despre evoluţia gripei aviare la adresa de e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..
Adrian Þibu a mai spus că, în momentul confirmării unui nou focar, Comandamentul Antiepizootic interzice vânătoarea de păsări şi mamifere pe o rază de zece kilometri de la punctul de emergenţă a focarului.
"Suntem în afara sezonului de vânătoare la păsări până la 1 august, ceea ce înseamnă că pe aria focarelor există o dublă interdicţie a vânătorii. De altfel, autorităţile recurg la capturarea de păsări sălbatice vii în zonele în care s-a depistat gripa aviară, pentru a vedea în ce măsură s-au contaminat", a mai spus Þibu. (Rompres)