Acţiunea este îndreptată împotriva transferării modului de calcul al reţetelor către medici. "Medicul are o singură obligaţie - acte medicale de calitate. A sancţiona un medic şi pentru fapte care nu au legătură cu actul medical în sine, cum ar fi gestionarea fondurilor, este inacceptabil", a arătat Astărăstoae. Sancţiunile prevăzute în actul normativ amintit ajung până la diminuarea veniturilor cu 10 milioane de lei şi chiar suspendarea contractului.
Colegiul Medicilor susţine, totodată, că hotărârea de guvern modifică prevederile contractului-cadru în domeniul sanitar şi a fost adoptată fără consultarea prealabilă a CMR.
Astărăstoae a mai explicat că actul normativ este inaplicabil, întrucât, pentru prescrierea reţetei, medicul trebuie sa calculeze o valoare totală a medicaţiei, în condiţiile în care i se pune la dispoziţie doar preţul (variabil în funcţie de ofertă) pe tabletă, iar timpul consumat pentru calculul valorii reţetei încarcă nepermis de mult activitatea medicului, în dezavantaj faţă de timpul rămas pentru actul medical.
În plus, obligaţia medicului de a alege, dintr-o schemă terapeutică de 5-6 medicamente, doar trei medicamente compensate cu 50% reprezintă o premiză de culpabilizare a medicului, deoarece acesta este sfătuit să aleagă după criteriul preţului de desfacere, şi nu după eficienţa terapeutică.(Rompres)
