Spitalul Judeţean de Urgenţă Timişoara, care tratează bolnavi din toată zona de vest a ţării, nu mai are bani, iar din partea Ministerului Sănătăţii şi al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) nu a primit nici un răspuns la memoriile înaintate pentru rezolvarea crizei. Directorul spitalului, dr. Mihai Ionac, a declarat că dacă nu se primesc banii necesari, până la finele anului, datoriile vor creşte cu până la 11.000.000 de lei noi, care se vor adăuga celor 19.000.000 de lei existente.
Suma alocată de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Timiş, pentru acest an, este de 47.000.000 lei, din care s-au cheltuit deja 14.000.000 de lei.
Potrivit directorului spitalului, principala sursă de venit a instituţiei o constituie Contractul de furnizare de servicii medicale cu CJAS, dar care, din cauza refuzului Casei de a furniza mai mulţi bani, nu a fost semnat de conducerea spitalului.
Pentru că memoriile şi demersurile înaintate la Ministerul Sănătăţii şi la CNAS nu au primit nici un răspuns oficial, conducerea spitalului a decis să se apeleze la Comisia de mediere formată din câte doi reprezentanţi ai ministerului şi ai CNAS şi care ar trebui ca în zece zile să dea un răspuns în ceea ce priveşte viitoarea finanţare a spitalului.
Pentru a funcţiona la parametrii normali, lăcaşul de sănătate, care tratează anual peste 45.000 de pacienţi, ar mai fi nevoie de circa 15.000.000 de lei noi.
Pe de altă parte, Spitalul Judeţean Timişoara este în incapacitate de a mai achiziţiona medicamente şi materiale, de a plăti sporurile sau cel de-al 13-lea salariu, iar ultimele două luni ale anului sunt total descoperite financiar.
În momentul de faţă, bolnavii asiguraţi nu mai pot fi internaţi la Spitalul Judeţean Timişoara decât în urma unei programări, dar de tratament nu vor putea beneficia decât din luna septembrie.
Cei care doresc să se interneze mai devreme de luna septembrie sunt nevoiţi să suporte o parte din cheltuielile aferente tratamentului, a medicamentelor şi materialelor sanitare necesare. (Rompres)
