Pacienţii vor fi sfătuiţi cum să profite de efectele benefice ale razelor soarelui şi cum să se ferească de acţiunea nocivă a razelor ultraviolete. "Ziua europeană de luptă împotriva melanomului" este un eveniment desfăşurat la nivel european şi ne bucurăm că din 2006 şi România va intra în acest circuit. Pe lângă sensibilizarea oamenilor faţă de acest subiect, dorim să insistăm asupra importanţei unui consult medical în depistarea preventivă a melanomului", a declarat prof. dr. Dan Forstea, preşedintele SRD.
"Am dorit să fim alături de SRD încă de la începutul acestei campanii desfăşurată pentru prima dată în România împreună cu partenerul nostru Avene Laboratoires. Intenţionăm ca în următorii ani să dezvoltăm proiectul, astfel încât să beneficieze cât mai multe persoane de consultaţii medicale privind depistarea melanomului", a spus Viviana Diaconescu, directorul general al companiei Mediplus.
Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, unul din trei pacienţi oncologici au leziuni la nivelul pielii. Incidenţa crescută a cancerului cutanat este strâns corelată cu expunerea la radiaţia solară. Razele ultraviolete exercită un efect cumulativ în timp la nivel cutanat şi sunt în mare măsură responsabile de fenomenele degenerative de la nivelul pielii (de la îmbătrânirea precoce până la cancer).
Cantitatea crescută de raze ultraviolete care ajung la nivelul pielii este datorată diminuării stratului de ozon atmosferic (consecinţa poluării industriale), dar şi modificării stilului de viaţă (expunerea exagerată la soare sau surse artificiale de ultraviolete, activităţi în aer liber fără protecţie solară etc). Protecţia cu ajutorul cremelor fotoprotectoare constituie un element esenţial în prevenirea cancerelor cutanate. Potrivit specialiştilor toate persoanele pot dezvolta cancer de piele. Un risc mai mare reprezintă însă cei care au tegumente deschise la culoare, ochi albaştri sau verzi, păr blond sau roşcat, istoric de arsuri solare severe, aluniţe numeroase sau istoric familial de cancer cutanat.
Melanomul se dezvoltă frecvent de la nivelul aluniţelor agresate prin traumatisme mecanice - zgâriere, frecare, înţepare etc. sau prin expunerea exagerată la ultraviolete. După constituire, melanomul are o evoluţie rapidă, galopantă cu metastază la nivelul organelor interne. Pentru a surprinde în fază cât mai precoce transformarea malignă, se recomandă urmărirea aspectelor aluniţelor, elementul cel mai important fiind observarea modificărilor aspectelor leziunii - dimensiune, culoare, bordură. Scoaterea aluniţelor modificate este singura metodă terapeutică eficientă. (Rompres)