Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Harghita, dr. Attila Bustya, a declarat că toţi factorii responsabili încearcă să găsească cea mai bună soluţie în acest caz. Specialiştii spun că alternativa ar fi introducerea sterilizării pentru o parte dintre materialele sanitare şi construirea unor incineratoare regionale, unde deşeurile să fie transportate în pubele etanşe. În ţară există deja câteva astfel de incineratoare, dar sunt situate la distanţe destul de mari, iar transportul deşeurilor va implica cheltuieli considerabile.
Deocamdată, se identifică unele firme specializate în transportul deşeurilor sanitare până la incineratoarele respective, criteriul de selecţie fiind distanţa şi preţurile practicate pentru astfel de servicii.
Primul crematoriu care va fi închis, al Spitalului Judeţean din Miercurea Ciuc, are o vechime de 30 de ani dar directorul acestei unităţi medicale, dr. Marton Bokor, susţine că se află într-o stare mult mai bună decât celelalte din teritoriu.
În incineratoarele spitalelor se ard de la materiale sanitare folosite sau deşeuri menajere până la resturi umane, rezultate de la diverse intervenţii chirugicale. (Rompres)