Dintre erorile conţinute în raportul MDRI, Emma Nicholson a exemplificat că principala instituţie citată, care se află în oraşul Brăila, a fost închisă cu mai mult de 12 luni în urmă şi toţi copiii de acolo au fost transferaţi în locaţii mai bune. ”Mă întreb de ce, presupunându-se că raportul a fost scris după vizite făcute în ianuarie-februarie în acest an, mă întreb de ce acest loc, despre care cred că a fost închis complet acum mai bine de un an, a fost acum repus pe tapet. Poate fi pus în legătură cu raportul care va fi prezentat săptămâna viitoare. Sunt foarte îngrijorată că aceste informaţii care, din câte înţeleg, sunt atât de neadevărate, au fost publicate în acest moment”, a afirmat Emma Nicholson.
În opinia sa, acest raport, publicat înaintea celui al Comisiei Europene, este o încercare de a modifica politica europeană. ”Sunt îngrijorată, dacă sursele mele sunt corecte şi acest loc teribil de la Brăila s-a închis cu mai bine de un an în urmă, acest lucru pune un mare semn de întrebare asupra scopului avut în vedere prin publicarea acestui articol”.
Dar, a adăugat ea, ”acest articol nu va avea nici un impact asupra raportului Comisiei Europene, fireşte, pentru că acest raport a fost deja scris. Sunt pe drum, mă duc chiar acum la o întâlnire cu alţi parlamentari europeni pentru a-i informa despre adevărata situaţie”.
Baroneasa, în calitate de copreşedinte al Grupului la Nivel Înalt pentru copiii României, a recomandat ca o echipă de experţi români să viziteze imediat fiecare locaţie numită în raportul MDRI şi să furnizeze grupului la nivel înalt, primului ministru şi ei înşişi un raport complet în legătură cu afirmaţiile din documentul dat publicităţii în Statele Unite.
Într-un raport de 30 de pagini publicat miercurea trecută, asociaţia Mental Disability Rights International (MDRI), specializată în handicap mental şi drepturile omului, afirmă că a fost martoră la serioase încălcări ale drepturilor copilului în mai multe instituţii pe care le-a putut vizita în România în 2005 şi 2006, în special în Brăila. MDRI a făcut apel la Comisia Europeană, care urma să publice la 16 mai un raport de monitorizare privind România, "să ia poziţie" în legătură cu "încălcările drepturilor omului" ale căror victime sunt aceşti copii. (Rompres)