În primele zile a angioplastiei coronariene transluminale percutanate (PTCA) fiecare procedură de implantare de stent avea o durată de cel puţin 4-5 ore şi circa unul din 20 de pacienţi a suferit un infarct miocardic acut în laboratorul de cateterizare, cardiologul intervenţionist neputând face altceva decât să apeleze de urgenţă la chirurgii cardiovasculari.
Introducerea ghidurilor de îndrumare în PTCA a dus la uşurarea practicării metodei şi la scurtarea duratei intervenţiei. Stenturile de metal şi noua medicaţie anticoagulantă au redus incidenţa ocluziilor arteriale acute din timpul procedurii. Dar, pe de altă parte stenturile s-au dovedit a fi în mare parte expuse la obstruare prin ţesut cicatriceal după câteva luni de la implantare, o complicaţie denumită reocluzie sau restenoză.
Stenturile cu eliberare de medicamente, introduse cu doar câţiva ani în urmă, au redus cu mult rata acestor restenoze, devenind foarte repede un sprijin de nădejde a terapiei intervenţionale. Utilizarea lor în tratamentul unor segmente largi ale circulaţiie coronariene, în schimb, au dus la apariţia unor noi provocări pentru specialiştii în domeniu.
O arteră care conţine un implant din material metalic reprezintă o problemă importantă atunci când bolnavul are nevoie de o intervenţie de by-pass arterial. Totodată, un implant metalic face imposibil efectuarea anumitor proceduri imagistive neinvazive dar puternice, ca de exemplu rezonanţa magnetică nucleară (RMN).
Primele stenturi bio-resorbabile, dispozitive aflate încă în fază de experiment, au fost recent implantate pentru prima dată la oameni. Aceste stenturi noi prezintă (deţin) toată rezistenţa stenturilor metalice şi pot elibera medicamente pentru a preveni restenoza arterei. Diferenţa majoră între cele două tipuri constă în capacitatea stentului resorbabil ca după vindecarea arterei să fie parctic „înghiţit” (încorporat) de peretele vasului sanguin şi dizolvat în dioxid de carbon şi apă, artera respectivă redobândindu-şi astfel vechea formă naturală.
„Un stent coronarian metalic convenţional poate fi asemănat cu un braţ rupt în cazul căruia aparatul gipsat nu ar mai fi niciodată îndepărtat”, spune dr. Stack. „Artera vindecată nu mai are nevoie de stent.”