"Prezenţa echipei de medici francezi în Spitalul Euroclinic, inclusiv a inventatorului acestei tehnici, prof.dr.Claude Franceschi, ne onorează şi, totodată, ne confirmă faptul că Euroclinic este un centru medical de elită. Acest parteneriat între specialişti români şi străini se înscrie într-un program mai amplu prin care dorim să aducem şi în România serviciile medicale de calitate din sistemul sanitar privat european" - a declarat directorul general al spitalului, dr.Radu Dop.
"Euroclinic este singurul spital privat din România care întruneşte standardele de calitate necesare efectuării unor astfel de intervenţii, fapt care mă încurajează să îmi continui colaborarea cu acest spital. Mai mult, vom forma la Euroclinic o echipă dedicată chirurgiei cardiovasculare şi vom organiza cursuri pentru a pregăti tineri specialişti la standardele vest-europene" - a spus dr.Gabriela Cosmaciuc, colaborator atât la Spitalul Euroclinic, cât şi la Clinica "Geoffrey Saint Hilaire" şi Spitalul American din Paris.
Tehnica CHIVA este un tratament conservator şi hemodinamic pentru insuficienţa venoasă, în ambulator, destinat în special tratării varicelor. Este un tratament inovator, care prezintă avantaje reale faţă de celelalte tratamente existente.
Tratamentul clasic, supranumit stripping, presupune doar înlăturarea reţelei venoase formate din vene superficiale (numite varice), rămânând venele colaterale care fac drenajul de la piele, a explicat dr.Gabriela Cosmaciuc. Ea a menţionat că, din cauza faptului că drenajul se realizează doar din venele safena sau colaterale, acestea se dilată, dând naştere din nou varicelor. Ca urmare, nu este eliminată cauza, ci numai efectul. De asemenea, în tratamentul modern cu laser, colateralele sunt înlăturate, dar nu se corectează supraîncărcarea sistemului superficial, a adăugat dr.Cosmaciuc.
În metoda CHIVA, colateralele nu sunt excizate precum în tratamentul modern, ci conservate, prin închiderea punctelor de reflux, pentru a evita apariţia din profunzime la suprafaţă. Metoda CHIVA vindecă varicele şi returul venos.
Alte avantaje ale acestei metode sunt realizarea în ambulatoriu, în maximum de trei ore după operaţie pacientul putând să părăsească spitalul, şi durata totală a intervenţiei, care nu depăşeşte o oră. De asemenea, costul unei astfel de intervenţii în Spitalul Euroclinic este de 500 euro unilateral şi de 750 euro bilateral, în vreme ce la Paris, pentru aceeaşi intervenţie, cu aceeaşi echipă şi folosind aceeaşi tehnologie, costul se ridică la 3.000 euro.
Prof.dr.Claude Franceschi a subliniat că un lucru foarte important este pregătirea echipei care efectuează acest tip de intervenţie, pentru că ea necesită delicateţe, precizie, o analiză a fiecărui pacient bazată pe un examen echo-doppler foarte precis. El a adăugat că, dacă chirurgul nu este pregătit în această tehnică, nu poate face o operaţie de calitate şi nu poate avea rezultate bune. "Experienţa ne-a demonstrat că echipele trebuie să se formeze corect, în centre specializate", a afirmat dr.Franceschi. El a subliniat şi faptul că metoda a fost validată prin mai multe studii.
Intervenţia pentru arterele cerebrale, o operaţie foarte dificilă, a fost efectuată şi ea cu succes, a menţionat dr.Amine Bahnnin. Pacientul care a fost supus intervenţiei suferise un accident vascular cerebral în urmă cu doi ani. Această tehnică nu utilizează material protetic, a precizat specialistul francez.
Mortalitatea din România este cauzată, în proporţie de peste 60%, de bolile cardiovasculare, a spus, la rândul său, conf. dr. ªerban Bubenek, de la Institutul de Cardiologie "C.C. Iliescu". El s-a referit la colaborările cu specialişti din străinătate, subliniind că menirea lor este de a aduce mai aproape de pacient intervenţii chirurgicale care reduc riscurile şi asigură confortul acestuia.
În ceea ce priveşte chirurgia vasculară arterială, dr.Bubenek a precizat că în România se operează mai puţin de 3.000 de pacienţi, 2.000 fiind operaţi la Institutul de Cardiologie "C.C. Iliescu". Celelalte centre din ţară nu pot prelua pacienţii cu afecţiuni arteriale, sistemul privat venind în întâmpinarea acestora, a menţionat el.
Dr. Bubenek a apreciat colaborarea dintre specialişti, exprimându-şi speranţa că aceasta va continua şi că se vor realiza operaţii din ce în ce mai complicate, cum ar fi intervenţii pe cord sau pe coloana vertebrală. El a fost de părere că sistemul privat din România trebuie susţinut.
Conf.dr.Bubenek a anunţat că Euroclinic va organiza, împreună cu Institutul "C.C. Iliescu", la Bucureşti, un simpozion pentru medicii români din domeniul chirurgiei, anesteziei şi terapiei intensive, în scopul pregătirii acestora în tehnici moderne. (Rompres)