Consumul de apă din sursa respectivă a fost interzis chiar de săptămâna trecută, când doi copii din Hodoşa au fost internaţi la Clinica de Boli Infecţioase din Târgu Mureş cu suspiciune de febră tifoidă. Dr. Bustya a explicat că fântâna va fi dezinfectată şi doar după ce analizele vor arăta că bacilul a murit, va fi permisă din nou aprovizionarea din sursa de apă respectivă.
În prezent, în spitalul din Gheorgheni se mai află internaţi şapte harghiteni care au intrat în contact cu cei doi copii, doi dintre aceştia fiind purtători, fără simptome, ai bacteriei. Este vorba de doi adolescenţi care se află sub tratament, pentru distrugerea bacilului, chiar dacă ei nu prezintă simptome de îmbolnăvire şi sunt, practic, purtători "sănătoşi".
Echipe de epidemiologi se află, în continuare, în localitatea Hodoşa pentru efectuarea vaccinării preventive şi pentru monitorizare, întreaga acţiune fiind coordonată de Institutul de Sănătate Publică din
Febra tifoidă este o boală infecţioasă acută sistemică, determinată de Salmonella typhi şi care se manifestă prin febră mare, tulburări intestinale, stare de toropeală şi se transmite prin apa de băut, prin fructe şi legume nespălate.(Rompres)