Cazul unei tinere din sud-estul Thailandei, prezentat de această publicaţie, chelneriţă la un restaurant local, care, din dorinţa de a-şi îmbunătăţi aspectul, a utilizat în exces creme contrafăcute de înălbire a pielii, sluţindu-şi în cele din urmă faţa, nu este singular. Multe femei, la fel ca şi ea, au căzut pradă reclamelor la diferite produse cosmetice ale unor firme celebre, care, în realitate, erau fabricate de firme locale, în mod ilegal, fără să corespundă exigenţelor sanitare în materie.
Potrivit cercetărilor efectuate de compania de marketing Synovate, cremele de înălbire a pielii se bucură de un succes garantat în Thailanda, Hong Kong, Coreea de Sud, Taiwan, Malayezia şi Filipine.
Cu toate că aceste creme de înălbit pielea sunt, în cele mai multe cazuri, inofensive, medicii, asociaţiile de consumatori şi structuri de profil ale statului avertizează că utilizarea în exces a acestora poate provoca eczeme şi nenumărate boli ale pielii.
În zonele sărace ale Asiei, cremele contrafăcute au la bază substanţe puternic toxice. ”Primesc multe plângeri, însoţite cu fotografii de dinainte şi de după utilizarea anumitor creme: am văzut chipuri frumoase care, după folosirea unor produse cosmetice, arătau de parcă erau scoase dintr-un cuptor încins”, spune Darshan Singh, manager la Centrul naţional pentru protecţia consumatorilor din Malayezia.
Departamentul pentru produse alimentare şi medicamente din Thailanda a dat publicităţii o listă conţinând 70 de denumiri de creme contrafăcute de înălbire a diferitor porţiuni ale corpului, în timp ce autorităţile indoneziene au publicat o listă cu 50 de astfel de produse contrafăcute.
Totuşi, există discuţii şi cu privire la cremele de înălbire necontrafăcute. Unii medici susţin că substanţa numită hidrochinon, din compoziţia multor produse de înfrumuseţare, recomandată de dermatologi pentru înlăturarea unor imperfecţiuni ale pielii, poate fi cancerigenă, dacă este utilizată timp îndelungat pe aceeaşi porţiune de epidermă. S-a demonstrat pe cale experimentală că hidrochinonul provoacă cancer la şobolani şi alte animale. În anul 2001, UE a interzis utilizarea acestei substanţe în industria cosmetică. Cu toate acestea, substanţa este folosită frecvent pe piaţa neagră a acestor produse. În 2005, o revistă europeană de specialitate a publicat un articol semnat de două autorităţi medicale care calificau cremele ce au în componenţa lor hidrochinonul drept ”potenţiale bombe cu efect întârziat”.
Pe de altă parte, sociologii au încercat să explice de unde vine această preferinţă a asiaticilor pentru pielea albă şi au descoperit că pielea albă este asociată în Asia cu bogăţia şi nivelul înalt de educaţie. (Rompres)