Ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu a precizat că, din estimările făcute, în 2006 se vor aduna în bugetul ministerului din taxa pe viciu 150 milioane euro, iar în 2007 suma ar putea creşte la 200 milioane euro. Nicolăescu a anunţat că din 2007 se va introduce şi un impozit suplimentar pe reclamele care fac publicitate la ţigări şi băuturi alcoolice.
Fondurile obţinute din taxa pe viciu vor fi folosite pentru finaţarea domeniului sanitar şi pentru programele naţionale de combatere a consumului de alcool şi tutun.
Preţurile la alcool şi tutun vor mai suferi o majorare, la 1 iulie, odată cu majorarea programată a accizelor.
Pachetul de legi prin care este reglementată taxa pe viciu conţine 17 legi privind exercitarea profesiilor de medic, dentist şi farmacist, organizarea spitalelor şi a organizaţiilor profesionale, sănătate publică, asistenţa medicală primară, comunitară şi de urgenţă, transplantul european, cadrul de asigurat de sănătate, medicamentele, precum şi răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse medicale. Guvernul şi-a asumat răspunderea pe acest pachet de legi.
După cum a declarat Eugen Nicolăescu în repetate rânduri, reforma sănătăţii are în vedere schimbarea modului de administrare a spitalelor, descentralizarea sistemului prin parteneriate cu autorităţile locale, precum şi introducerea în sistem a managementului financiar bazat pe stabilirea unei corelaţii stricte între banii cheltuiţi şi serviciile medicale oferite de spitale.
În momentul de faţă, în România, nu se ştie cât costă cu adevărat un act medical, lucru inadmisibil, sublinia în intervenţiile sale Eugen Nicolăescu.
"Pentru prima oară în România veţi găsi reglementări privind legătura dintre medicul de familie şi cetăţean, dar şi prevederi privind faptul că asistenţii comunitari vor face îngrijiri medicale la domiciliu. Am alocat 400 miliarde lei vechi pe 2006 pentru astfel de îngrijiri", a spus Nicolăescu, adăugând că pachetul legislativ prevede şi asimilarea în legislaţia românească a normelor europene în ceea ce priveşte transplantul.
"Vom repune în funcţie, la alţi parametri, Agenţia Naţională de Transplant şi i-am asigurat deja finanţare. Vrem să facem mai multe transplanturi în România şi credem că vom salva de 10 ori mai multe vieţi efectuând transplante în
Nicolăescu a spus că pachetul legislativ va reglementa şi activitatea organizaţiilor profesionale din sănătate, în sensul ca acestea să se transforme din asociaţii cu tentă sindicală şi patronală în unele care să elaboreze standarde profesionale.
Totodată, conform noilor reglementări, casele paralele de asigurări sociale de sănătate se vor privatiza. (Rompres)