S-a observat o asociere importantă între cantitatea de carne ingerată şi riscul neoplasmului gastric (nu şi în cazul cancerului de la nivelul cardiei): la pacienţii infectaţi cu HP o cantitate zilnică de 100 g de carne (preparate din carne) creşte riscul cancerului gastric de aproximativ 5 ori, adică cu 432%.
Nu s-a observat nici o asociere între cancerul gastric şi consumul de carne la bolnavii neinfectaţi cu HP, precum nici o legătură cu incidenţa neoplasmului localizat la nivelul cardiei şi consumul de carne, indiferent de prezenţa sau absenţa HP. Consumul de carne de pasăre pare să nu aibă nici un efect aspra riscului de cancer gasric.
O explicaţie a motivului biologic care stă la baza acestei asocieri, adică motivul pentru care carnea deţine rolul de cofactor în dezvoltarea cancerului de stomac la persoanele infectate cu HP ar putea fi conţinutul crescut de fier, ştiut fiind faptul că Helicobaterul necesită cantităţi crescute de fier pentru a putea supravieţui, iar carnea este o sursă bogată de fier.
Pe de altă parte fierul HEM favorizează formarea componentelor N-nitrozo înalt cancerigene, cum sunt nitrosaminele. Pobabil că o suprapunere a mai multor factori care împreună întreţin un proces inflamator cronic duc la creşterea riscului de neoplasm gastric, a doua cauză de mortalitate prin cancere în întrega lume.