În ţara noastră sunt acreditate pentru a efectua transplant de pancreas Centrul de Chirurgie Urologică, Dializă şi Transplant Renal Fundeni, Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa - Clinica de Chirurgie.
Succesul transplantului de pancreas depinde de terapia imunosupresoare adecvată şi de proceduri chirurgicale optime şi este indicat în cazul complicaţiilor diabetului de tip I. Transplanturile combinate de rinichi şi pancreas sunt realizate la pacienţii diabetici care necesită transplant renal iar rezultatele obţinute sunt excelente.
Organele necesare pentru aceste transplanturi sunt prelevate de la donator cadavru, între 5 şi 50 de ani, care nu au avut intoleranţă la glucoză şi nu au băut alcool în exces.
Potrivit prof. dr. Vasile Sârbu, de la Clinica de Chirurgie din Constanţa, anul trecut s-au făcut două transplanturi de pancreas în această clinică iar pe lista de aşteptare se află 56 de pacienţi tineri. El a subliniat că în luna mai vor fi efectuate patru transplanturi de pancreas. Totodată, prof.dr.Vasile Sârbu intenţionează realizarea unui transplant de pancreas prin autotransplant sau cu o bucată de pancreas donată de părinţii pacientului.
În prezent, problema cea mai gravă cu care se confruntă activitatea de transplant în România este cea a donatorilor, întrucât numărul acestora a scăzut dramatic. (Rompres)