"Ceva nu este în regulă, unii vor ca sistemul de sănătate să rămână închis, să fie în continuare o vacă de muls, managementul este pus în slujba celor care conduc spitale şi nu al cetăţenilor. Marea majoritate a banilor trebuie să se ducă în ambulatoriul de specialitate şi în medicina de familie", a spus ministrul. El a promis că, la sfârşitul acestui an, din farmacii vor dispărea cozile şi speră că acestea să nu se transfere în cabinetele medicale.
"Medicii din familie trebuie să renunţe la acei 3 000-4 000 de pacienţi înscrişi şi să ajungă la o listă rezonabilă de 1.000-1.500 de oameni. Astfel se vor acorda servicii suplimentare şi în felul acesta vor fi plătiţi mai bine medicii de familie. Un serviciu suplimentar înseamnă şi un act de calitate suplimentar şi superior", a declarat Nicolăescu.
Colegiul Medicilor din România (CMR) a criticat această iniţiativă, considerând că fondurile sunt insuficiente şi probabilitatea de a se transfera aceste cozi la medicii de familie este foarte mare. Potrivit vicepreşedintelui CMR, dr. Constantin Cârstea, medicul de familie va fi scos din activitate dacă nu va mai avea fonduri care să-i permită să facă consultaţii în continuare. "Fondurile nu pot fi făcute pe criterii corecte din moment ce asiguraţii nu sunt nici pe departe în evidenţele caselor de asigurări de sănătate", a opinat dr. Cârstea.
La rândul său, dr. Cristian Vlădescu, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, a spus că 70% din medicamente sunt eliberate gratuit în sistemul de sănătate. Un procent de 40% din populaţie a beneficiat anul trecut de o reţetă compensată.
Farmaciştii consideră că motivele principale pentru care există cozi în farmacii sunt necorelarea între prescriere şi eliberarea de medicamente şi fondurile insuficiente alocate compensatelor, şi asta în condiţiile în care România are cel mai mic consum de medicamente pe locuitor din Europa.
Dr. Constantin Cârstea a reliefat faptul că dacă plafonul s-ar muta la medicul de familie atunci bolnavii ar putea reproşa doctorului că va invoca terminarea banilor numai ca să-i rămână lui o sumă importantă. Vicepreşedintele CMR a recunoscut totuşi că impunerea unui plafon farmaciilor a fost o decizie nedreaptă care trebuie eliminată, însă nu transferând povara către medicii de familie fără să existe un dialog cu aceştia.
Ministrul Sănătăţii a acceptat o întâlnire cu medicii de familie, care va avea loc probabil săptămâna viitoare, fiind vorba de patronate dar şi de societăţile de medicina familiei.
Eugen Nicolăescu a anunţat că, până la 30 iunie, se intenţionează să se alcătuiască un pachet minimal de servicii medicale şi sociale şi, în concordanţă cu aceasta, o listă de medicamente care să fie adaptată şi bugetului de care dispune România.(Rompres)