Ani de-a rândul medicii şi cadrele medicale au crezut, conform anumitelor date ştiinţifice, că alcoolul în cantitate redusă ar fi o substanţă galactogenă, şi ar duce la creşterea producţiei de lapte, motiv pentru care l-au recomandat mămicilor care alăptează.
Într-un studiu recent efectuat în Pennsylvania de către Julie Mennella, a fost măsurat nivelul de prolactină, oxitocină şi cortisol şi au urmărit performanţa de lactaţie la 17 paciente sănătoase, nefumătoare. Stimularea sânului a fost făcută cu ajutorul unei pompe electrice, iar nivelele hormonale au fost măsurate după consum de alcool în cantitate redusă(0,4mg/kg). Rezultatele au arătat o scădere semnificativă a nivelului de oxitocină, în corelaţie cu scăderea producerii de lapte, dezminţiind astfel vechea concepţie după care alcoolul ar fi un galactostimulant.
”Deoarece laptele matern este sursa de nuriţie critică pentru copil, este important ca mamele care alăptează să se menţină cât se poate de sănătoase. Cu studiul nostru am dezminţit vechiul mit despre efectele benefice ale alcoolului asupra lactaţiei” spune Dr. Mennella.
