R: Da, femeia are o reală vulnerabilitate ponderală din cauza sistemului ei de reproducere sofisticat, ce îi cadenţează întreaga viaţă, de la pubertate la menopauză.
Î: Ce hormoni ne fac cele mai multe probleme?
R: Estrogenii, hormoni feminini prin excelenţă. Atunci când sunt prea abundenţi, ei cresc volumul grăsimii, în special la nivelul coapselor, şi provoacă o retenţie a apei şi a sării. Sunt situaţii ce survin destul de des: la pubertate, când ovarele încă imature fabrică prea mulţi estrogeni, sau hormoni masculini; atunci când se ia o pilulă contraceptivă prea dozată /ceea ce este din ce în ce mai rar/ sau prost adaptată /un lucru mai frecvent/; în timpul sarcinii, când estrogenii sunt la nivelul maxim; înainte de menstruaţie, când femeia începe să se umfle fără o cauză aparentă /este faimosul sindrom premenstrual/; ori în perimenopauză sau la menopauză, fie din cauza unor carenţe de hormoni naturali, fie din cauza unui tratament hormonal inadecvat. Să ne liniştim: există o soluţie terapeutică precisă pentru fiecare caz.
Î: Estrogenii măresc şi pofta de mâncare?
R: Este un fapt dovedit că femeile mănâncă mai puţin în perioada ovulaţiei, şi mai mult în a doua parte a ciclului menstrual. Hormonii feminini stimulează senzaţia de foame, şi mai ales gustul pentru alimentele dulci, care au şi un efect calmant. Iar acest exces de zahăr riscă să se transforme în grăsime, depusă - în mod prioritar - în partea de jos a trupului.
Î: Suntem, aşadar, toate, "condamnate" la rotunjire?
R: Nu. Cantităţile de hormoni secretate sunt destul de comparabile de la o femeie la alta, dar receptorii hormonali nu sunt identici. Facultatea de a fabrica grăsime, de a reţine apa şi sarea depinde de un program genetic, ce îi este transmis fiecărei femei de strămoaşele ei, din negura vremurilor.
Î: Vorbiţi de "kilograme de apă" şi de "kilograme de grăsime". Care este deosebirea dintre ele?
R: Cele dintâi "vin" în câteva zile - ori chiar câteva ore -, şi produc mai ales o umflare, în special în cea de-a doua parte a ciclului. Ele "pleacă" rapid după menstruaţie, când ciclul porneşte din nou. Apoi, "revin" după 15 zile, şi aşa mai departe. Sportul şi măsurile alimentare nu au nici o acţiune asupra lor. Kilogramele de grăsime "se instalează" mai lent, mai insidios, şi nu fac obiectul niciunei tensiuni dureroase. Ele nu "pleacă" niciodată de la sine.
Î: Pilula contraceptivă determină îngraşarea?
R: Astăzi, toate studiile consacrate acestui subiect sunt categorice. Răspunsul este nu. Cel puţin atunci când conţin sub 50 de micrograme de etinilestradiol, aşa cum este cazul cu 90 la sută dintre contraceptivele actuale. Cu toate acestea, este adevărat că teama este mereu prezentă şi că unele femei au senzaţia că s-au îngrăşat luând asemenea pilule, deşi acul cântarului nu se clinteşte... O nouă substanţă, drospirenonă, prezentă în anumite pilule, are un efect antiretenţie de apă.
Î: În timpul sarcinii, unele femei dacă iau 10 kilograme, iar altele, cel puţin 25 de kilograme. Tot din "vina hormonilor"?
R: În mare parte, da, şi acestea sunt kilogramele cele mai supărătoare, căci este singurul caz în care nu se poate acţiona pe plan hormonal. Pentru revenirea la silueta de dinaintea sarcinii, nu putem conta decât pe un stil de viaţă sănătos. Pentru următoarele sarcini, mamele cu risc trebuie să fie ţinute sub observaţie cât mai devreme posibil, pentru a limita la maximum daunele.
Î: Îngrăşarea la menopauză este inevitabilă?
R: Nu, şi, de altfel, o femeie din două nu are nicio problemă de greutate în acest moment al vieţii. De fapt, studiul CERIS realizat la nivel european a demonstrat că, între 20 şi 50 de ani, 81 la sută dintre europence se îngraşă - în medie - cu 27 de grame pe lună (!) dar, la menopauză, se ajunge la 10 kilograme... ªi, brusc, nu le mai suportă. (Rompres)