Aceste depuneri marchează adesea începutul arterosclerozei, caracterizată de o acumulare de plăci şi îngroşarea pereţilor arteriali.
Profesorul Yan şi colegii săi au analizat datele provenind de la studiul numit "Cardia", despre riscurile dezvoltării bolilor coronariene la tineri.
Un grup de 2.913 de bărbaţi şi femei, dintre care 45% de culoare, au participat la acest studiu. Subiecţii, toţi americani, aveau vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani la începutul studiilor în 1985-1986.
Din acest grup, 128 de persoane nu au terminat studiile secundare, 498 aveau echivalentul bacalaureatului, 902 au făcut câteva studii universitare, 764 erau licenţiaţi, iar 621 aveau un masterat sau o diplomă superioară.
La 15 ani după începerea studiului, prevalenţa unei acumulări de calciu în arterele coronare în întregul grup era cu puţin peste 9%.
Însă această prevalenţă era de patru ori mare la subiecţii care nu şi-au terminat studiile secundare decât la cei care aveau un masterat sau o diplomă superioară, au constatat cercetătorii, ale căror lucrări au fost publicate în ultimul număr al Journal of the American Medical Association (JAMA).
Aceste rezultate reflectă în parte factorii de risc prezentaţi de anumiţi subiecţi încă de la începutul studiului şi anume hipertensiunea arterială, nivelul de colesterol, excesul de greutate, fumatul şi o activitate fizică insuficientă. (Rompres)